Zelf granola maken: recept en inspiratie

Laatst geĆ¼pdatet:
Zelf granola maken - recept

Zelf granola maken: recept en inspiratie

Zelf granola maken - recept

Zelf granola maken is niet alleen leuk en makkelijk, je kan er ook nog eens je eigen favoriete ingrediƫnten bij gebruiken. Ik geef je alvast een granola recept mee, maar varieer hiermee gerust.

Waarom zelf granola maken?

In de winkel vind je vele soorten granola, jammer genoeg bevat deze ook vaak suiker. Misschien zitten er ook ingrediƫnten in die je niet zo lekker vindt. Of je houdt van een bepaalde smaak granola die je nergens in je eigen buurt kan vinden.

Dan kan je aan de slag met je eigen gemaakte granola. Je kan er dan in doen wat je zelf graag eet. Ook als je partner of kinderen een verschillende smaak hebben, kan je makkelijk meerdere varianten maken.

Je kan het meer of minder zoeten. Veel recepten zijn met honing, maar als je graag net als ik een vegan versie wilt, dan kan je gebruik maken van agave- of ahornsiroop. Zelf maak ik verder het liefst gebruik van biologische ingrediĆ«nten. En voor dit recept heb ik gekregen appels gebruikt. In de zomer hebben we bessen en dan gebruik ik die er in. 

zelf granola maken

Hoe maak je granola?

Als je zelf granola gaat maken, meng je daarvoor granen met noten en dit bak je in wat olie waardoor het lekker knapperig is. 

Qua granen wordt meestal havermout gebruikt, maar het kan ook met quinoa, boekweitvlokken of spelvlokken zoals je in het onderstaande recept zal zien.

Meestal ga je deze ook zoeten om het extra smakelijk te maken en er wat kruiden zoals kaneel aan toevoegen.

De basis is dus heel eenvoudig en zo kan je tallen eigen variaties hierop maken.

Wat kan er zoal in?

  • Vetstof: om de granola te bakken gebruik je een vetstof. Je kan hiervoor kokosolie of een andere plantaardige olie gebruiken. In ons recept doen we dat niet omdat de notenolie ook vetstof bevat. Je kan er dus noten- of zadenpastaā€™s voor gebruiken zoals pindakaas, amandelpasta, cashewpasta, gemengde notenpasta,ā€¦
  • Granen: (glutenvrije) havermout, speltvlokken, gepofte quinoa, quinoavlokken, boekweitvlokken
  • Noten: walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelnoten, cashew: kies voor ongebrande noten aangezien deze nog in de oven gaan.
  • Zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad
  • Kokosschilfers, amandelvlokken
  • Gedroogde vruchten: rozijnen, vijgen, gojibessen, abrikozen, dadels
    deze voeg je toe nadat de granola bereid is
  • Verse fruit: bessen, aardbeien, stukjes appel, appelmoes, geprakte banaan
  • Specerijen: kaneel, koekkruiden, vanille, amandel-extract, cacaopoeder, zout, kardemom
  • Zoeten: ahornsiroop, agavesiroop, dadesstroop, rietsuiker

Glutenvrije havermout

Het recept met de speltvlokken is niet glutenvrij, maar vervang de speltvlokken gerust door glutenvrije havermout. Havermout op zich is wel glutenvrij, maar doordat het meestal in een fabriek verwerkt wordt met andere granen die wel gluten bevatten, kan de havermout sporen van bevatten. Bestel hier glutenvrije havermout >>

In plaats van haver kan je ook gaan voor boekweit.

Zelf granola maken (recept)

Recipe by Elke AertsCourse: OntbijtDifficulty: Makkelijk
Prep time

5

minutes
Cooking time

20

minutes

Ingrediƫnten

  • Droge ingrediĆ«nten
  • 150 gram speltvlokken (of havermout)

  • 50 gram spelmeel of havermeel

  • 1 tl kaneel

  • Snufje zeezout

  • 2 el chiazaden

  • 4 el zonnebloempitten

  • 50 gram fijngehakte amandelen

  • Natte ingrediĆ«nten
  • 1 el amandelpasta (of andere notenpasta)

  • 60-120 gram ahornsiroop (afhankelijk hoe zoet je wilt) + 2 el extra

  • 1 tl amandelextract

  • 2 tl vanille-extract

  • Andere
  • halve appel, in stukjes gesneden

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
  • Meng alle droge ingrediĆ«nten in een kom. Doe hetzelfde met de natte ingrediĆ«nten en voeg de twee tenslotte samen. Roer alles goed door elkaar.
  • Lepel er de stukjes appel en de extra ahornsiroop doorheen.
  • Strijk de granola uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak gedurende 15-20 minuten. Schep halverwege om.

Notes

  • Varieer gerust met de ingrediĆ«nten.

Je kan de granola serveren op plantaardige yoghurt samen met vers fruit. Je kan ook een mango met plantaardige yoghurt mixen en dan laagjes voorzien van granola en yoghurt afgewisseld.

Granola met mango yoghurt

Granola in de oven

Je kan de granola voor 15-20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je kan ook kiezen om de granola op een lagere temperatuur te bakken. Dan zal deze wat langer in de oven moeten zitten. Check regelmatig en schep halverwege de granola om.

Je kan ook een voedseldroger gebruiken. De granola zal dan wat langer moeten opstaan, maar je zal het ook langerer kunnen bewaren.

Granola in de pan

Je kan granola ook in een koekenpan of hapjespan bakken. Roer regelmatig door de granola zodat deze niet aanpast.

Granolabars maken

Wil je de granola graag meenemen voor onderweg, dan kan je er ook granolabars van maken. In plaats van de granola te verdelen over de ganse bakplaat, doe je deze in een schaal en druk je het goed aan (2-3 cm dik). Snijd vervolgens in repen. Bak gedurende ca. 25 minuten.

Granola bars maken

Ga je dit granola recept of een variant hiervan uitproberen, laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

1 gedachte over “Zelf granola maken: recept en inspiratie”

  1. Bedankt Elke!
    Dit ga ik zeker eens proberen. Mijn vriendin had het er al een paar keer over dat ze het zelf maakte. Dus nu heb ik ook hiervan een goede uitleg gekregen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook lezen?

Chia pudding maken - recept

Chia pudding maken – recepten & lekkere variaties

Een pudding waar je het vuur nog niet eens voor moet opzetten en die in een wip klaar is. Hoe ideaal is dat: het is chia pudding. Hierbij deel ik twee recepten en je kan op basis daarvan nog verder gaan experimenteren.  Chia pudding recepten Vanille chiapudding Deze versie maakte ik met heel chiazaad. Doe

Vegan ontbijt ideetjes

11x vegan ontbijt ideeƫn om lekker te variƫren

Het ontbijt is Ć©Ć©n van de makkelijkste maaltijden om vegan te eten. Je eet die meestal niet in sociaal gezelschap, hooguit samen met de rest van het gezin en het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.  Bovendien als je het ontbijt meteen vegan start, dan zal het voor de rest van de dag al makkelijker

polenta pap ontbijt recept

Polenta pap ontbijtje (recept)

Het eerste wat ik meestal op een dag eet, is opgewarmde kokos-rijstmelk met daarin havermout, hennepzaad, cacaonibs, banaan of bramen als die er in de tuin zijn. Maar nu de havermout op was, moesten we iets anders verzinnen om te eten. Er stond bovendien nog een half blik kokosmelk open van een gerecht van de

Engels ontbijt vegan recept

Engels ontbijt – vegan style

Op vakantie op hotel gaan betekent voor velen heel uitgebreid ontbijten. Vaak voorzien ze dan op hotel ook een Engels ontbijt. Mijn vriend is daar verzot op en sinds hij vegan is, mist hij niks, maar maakt er gewoon een vegan variant van. Wat is een Engels ontbijt? Een Engels ontbijt is een heel rijkelijk

Gezonde pannenkoeken - glutenvrij recept met banaan en ananas

Gezonde pannenkoeken – glutenvrij recept met banaan en ananas

De vegan pannenkoeken (zonder eieren) zijn al jaren een populair recept op onze blog. Mijn moeder maakt ze vaak voor me en dan eet ik ze meestal warm met wat choco op. Of soms als dessert met een bolletje vegan ijs en chocoladesaus. Maar een pannenkoek kan ook als ontbijt of lunch. Hiervoor kan je

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek