Zelf granola maken is niet alleen leuk en makkelijk, je kan er ook nog eens je eigen favoriete ingrediƫnten bij gebruiken. Ik geef je alvast een granola recept mee, maar varieer hiermee gerust.
Waarom zelf granola maken?
In de winkel vind je vele soorten granola, jammer genoeg bevat deze ook vaak suiker. Misschien zitten er ook ingrediƫnten in die je niet zo lekker vindt. Of je houdt van een bepaalde smaak granola die je nergens in je eigen buurt kan vinden.
Dan kan je aan de slag met je eigen gemaakte granola. Je kan er dan in doen wat je zelf graag eet. Ook als je partner of kinderen een verschillende smaak hebben, kan je makkelijk meerdere varianten maken.
Je kan het meer of minder zoeten. Veel recepten zijn met honing, maar als je graag net als ik een vegan versie wilt, dan kan je gebruik maken van agave- of ahornsiroop. Zelf maak ik verder het liefst gebruik van biologische ingrediƫnten. En voor dit recept heb ik gekregen appels gebruikt. In de zomer hebben we bessen en dan gebruik ik die er in.
Hoe maak je granola?
Als je zelf granola gaat maken, meng je daarvoor granen met noten en dit bak je in wat olie waardoor het lekker knapperig is.
Qua granen wordt meestal havermout gebruikt, maar het kan ook met quinoa, boekweitvlokken of spelvlokken zoals je in het onderstaande recept zal zien.
Meestal ga je deze ook zoeten om het extra smakelijk te maken en er wat kruiden zoals kaneel aan toevoegen.
De basis is dus heel eenvoudig en zo kan je tallen eigen variaties hierop maken.
Wat kan er zoal in?
- Vetstof: om de granola te bakken gebruik je een vetstof. Je kan hiervoor kokosolie of een andere plantaardige olie gebruiken. In ons recept doen we dat niet omdat de notenolie ook vetstof bevat. Je kan er dus noten- of zadenpastaās voor gebruiken zoals pindakaas, amandelpasta, cashewpasta, gemengde notenpasta,ā¦
- Granen: (glutenvrije) havermout, speltvlokken, gepofte quinoa, quinoavlokken, boekweitvlokken
- Noten: walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelnoten, cashew: kies voor ongebrande noten aangezien deze nog in de oven gaan.
- Zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad
- Kokosschilfers, amandelvlokken
- Gedroogde vruchten: rozijnen, vijgen, gojibessen, abrikozen, dadels
deze voeg je toe nadat de granola bereid is - Verse fruit: bessen, aardbeien, stukjes appel, appelmoes, geprakte banaan
- Specerijen: kaneel, koekkruiden, vanille, amandel-extract, cacaopoeder, zout, kardemom
- Zoeten: ahornsiroop, agavesiroop, dadesstroop, rietsuiker
Glutenvrije havermout
Het recept met de speltvlokken is niet glutenvrij, maar vervang de speltvlokken gerust door glutenvrije havermout. Havermout op zich is wel glutenvrij, maar doordat het meestal in een fabriek verwerkt wordt met andere granen die wel gluten bevatten, kan de havermout sporen van bevatten. Bestel hier glutenvrije havermout >>
In plaats van haver kan je ook gaan voor boekweit.
Zelf granola maken (recept)
Recipe by Elke AertsCourse: OntbijtDifficulty: Makkelijk5
minutes20
minutesIngrediƫnten
- Droge ingrediƫnten
150 gram speltvlokken (of havermout)
50 gram spelmeel of havermeel
1 tl kaneel
Snufje zeezout
2 el chiazaden
4 el zonnebloempitten
50 gram fijngehakte amandelen
- Natte ingrediƫnten
1 el amandelpasta (of andere notenpasta)
60-120 gram ahornsiroop (afhankelijk hoe zoet je wilt) + 2 el extra
1 tl amandelextract
2 tl vanille-extract
- Andere
halve appel, in stukjes gesneden
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Meng alle droge ingrediƫnten in een kom. Doe hetzelfde met de natte ingrediƫnten en voeg de twee tenslotte samen. Roer alles goed door elkaar.
- Lepel er de stukjes appel en de extra ahornsiroop doorheen.
- Strijk de granola uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak gedurende 15-20 minuten. Schep halverwege om.
Notes
- Varieer gerust met de ingrediƫnten.
Je kan de granola serveren op plantaardige yoghurt samen met vers fruit. Je kan ook een mango met plantaardige yoghurt mixen en dan laagjes voorzien van granola en yoghurt afgewisseld.
Granola in de oven
Je kan de granola voor 15-20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je kan ook kiezen om de granola op een lagere temperatuur te bakken. Dan zal deze wat langer in de oven moeten zitten. Check regelmatig en schep halverwege de granola om.
Je kan ook een voedseldroger gebruiken. De granola zal dan wat langer moeten opstaan, maar je zal het ook langerer kunnen bewaren.
Granola in de pan
Je kan granola ook in een koekenpan of hapjespan bakken. Roer regelmatig door de granola zodat deze niet aanpast.
Granolabars maken
Wil je de granola graag meenemen voor onderweg, dan kan je er ook granolabars van maken. In plaats van de granola te verdelen over de ganse bakplaat, doe je deze in een schaal en druk je het goed aan (2-3 cm dik). Snijd vervolgens in repen. Bak gedurende ca. 25 minuten.
Ga je dit granola recept of een variant hiervan uitproberen, laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.
1 gedachte over “Zelf granola maken: recept en inspiratie”
Bedankt Elke!
Dit ga ik zeker eens proberen. Mijn vriendin had het er al een paar keer over dat ze het zelf maakte. Dus nu heb ik ook hiervan een goede uitleg gekregen.