13 beste cadeautips voor veganisten

cadeuatips vegans

Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet dat ze strikt noodzakelijk zijn voor een geslaagd feest maar hey … we vinden ze allemaal leuk, toch?

Wij althans wel 🙂

Aan de andere kant: vaak is het echt wel moeilijk om voor iemand iets leuks te bedenken. Zelfs als je die persoon heel goed kent, kan het gebeuren dat je na een aantal jaren wel aan het spreekwoordelijke ‘inspiratieplafond’ zit.

Als je geluk hebt, heeft iemand wel specifieke hobby’s of een zwak voor bepaalde dingen en kan je daar iedere keer weer op voortborduren. Zo verzamelt mijn zus zowat alles wat maar met olifanten te maken heeft. Variërend van beeldjes en onderzettertjes tot servies tot kledingstukken … als er een olifant op afgebeeld staat, kan je haar er gegarandeerd blij mee maken 🙂

Daar staan echter ook een hoop mensen tegenover die geen dergelijke interesses hebben en/of sowieso helemaal niks lijken nodig te hebben. Dan wordt het al een stuk ingewikkelder hé.

Daarbovenop kan het ook gebeuren dat je een cadeautje wil/moet kopen voor iemand die op een aantal gebieden totaal anders in het leven staat dan jij. Je wil die persoon dan natuurlijk niet opzadelen met een cadeautje waar hij of zij totaal niets aan heeft.

Wat koop je voor een veganist?

Dus tja … een ‘foutje’ is ook snel gemaakt als je een cadeautje wil kopen voor iemand die veganistisch eet en leeft. Wanneer jij daar zelf helemaal niet mee bezig bent, kunnen we ons zo voorstellen dat het extra moeilijk is om wat te bedenken. Je wil immers iets leuks (en al helemaal niks totaal fouts) kopen en – als het even kan – graag ook een beetje verrassend uit de hoek komen.

Natuurlijk is het je vast wel duidelijk dat een cadeaubon van de Keurslager of de lokale vis- of zuivelhandel een totale ‘no-go area’ is. Er zijn echter ook veel zaken die veganisten super belangrijk vinden maar waar je als niet-vegan misschien niet 1, 2, 3 bij zou stilstaan.

Denk bijvoorbeeld aan voedsel en snoepjes die karmijnrood (kleurstofextract uit rode bladluizen) of gelatine bevatten. Of dat zelfs ‘pure’ chocolade slechts zelden écht plantaardig is.

Dan hebben we het alleen nog maar over voeding gehad 😉

Achtergrond en herkomst

Yep, veganisme stopt natuurlijk niet bij voeding alleen. Behalve dat je als veganist geen kleding draagt die gemaakt is van dierlijke grondstoffen zoals wol, zijde, bont, dons of leer, is ook vaak de (sociale) achtergrond en herkomst van het kledingstuk in kwestie erg belangrijk. Hoewel dat niet voor iedere veganist hoeft te gelden, wordt bijvoorbeeld vaak de voorkeur gegeven aan ecologische verantwoorde en duurzame stoffen. En dat een product via eerlijke handel en met respect voor de rechten van de mens tot stand is gekomen.

Met andere woorden: de kans dat je een veganist blij maakt met een cadeaubon van Zara met de gedachte dat hij of zij ‘dan wel iets leuks kan vinden’ is relatief klein.

Daarnaast is er ook nog de categorie ‘verzorgingsproducten’ en ‘cosmetica’ die makkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. Om het meteen rechtuit te zeggen: vrijwel alle producten in die sectoren worden op dieren getest. Dus dat hele rek vol douchegels, zepen, shampoos, parfums en cremés in de supermarkt of in de gespecialiseerde winkels zijn als cadeautip voor veganisten volstrekt waardeloos.

Tenzij je een ‘vegan label’ of de prominente vermelding ‘niet getest op dieren’ kan terugvinden dan. Een zeldzaamheidje helaas.

Kortom: de kans bestaat dat het je als niet-vegan nu even begint te duizelen. Maar wees gerust: het is toch relatief simpel om een geschikt cadeau te vinden.

Wil je op safe spelen, dan kan je je cadeautje(s) sowieso het best bij gespecialiseerde vegan winkels en online shops kopen. Je bent dan in ieder geval verzekerd dat het op vlak van dierenwelzijn helemaal goed zit. Bovendien zijn vegan (of vegan-minded) bedrijven doorgaans ook meer begaan met zaken als ecologie, duurzaamheid en sociaal verantwoorde handel. Dat sluit prima aan.

De beste cadeautips voor vegans

Nu je alvast een beetje geïnformeerd bent, delen we graag ook ons lijstje met de allerleukste (en gegarandeerd gewaardeerde) cadeautips voor veganisten. Het kan niet anders of je vindt het ideale geschenk wel in 1 van deze tips!

Oh – en dit zouden we haast vergeten – dit lijstje is vanzelfsprekend ook nuttig wanneer je zelf al veganistisch leeft. Of iemand kent die misschien wel zijn/haar eerste stappen richting een vegan lifestyle wil zetten. Dat spreekt voor zich. Bovendien is er wel wat voor alle budgetten.

Succes en blije gezichten gegarandeerd!

Nota: een aantal links in dit artikel verwijzen naar shops/producten waarbij wij een klein percentage ontvangen bij een eventuele aankoop. Het helpt ons om veganistischkoken.be draaiende te houden. Dit betekent niet dat jij voor een product meer hoeft te betalen dan wat het normaliter kost. Het is maar dat je het weet 😉

Voeding en kookboeken

Vegan chocolade en pralines

Op zoek naar een klein maar verrukkelijk cadeautje? Met chocolade kan je dan zelden iets fouts doen. Tenminste, en dat hadden we al vermeld, wanneer de chocoladerepen of pralines écht vegan zijn. De zogenaamde fondant oftewel ‘pure’ chocolade bevat in 90% van de gevallen immers ook nog melkpoeder of iets dergelijks.

Wil je dus een doos vegan bonbons of andere chocolade de kop tikken, dan is het verstandig die bij een gespecialiseerde vegan webshop te kopen. Al zijn er ook veel chocolatiers die tegenwoordig met een vegan/plantaardig aanbod op de proppen komen. Even surfen op het internet of een kijkje nemen bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel en je vindt vast wat je nodig hebt!

Wiloco lactosevrije chocolade

Giftset van Gimber

Gimber giftbox cadeau voor vegans

Een gemberliefhebber in de familie? Dan is deze giftbox echt een pareltje om cadeau te doen. De gimber kan aangelengd worden met bruiswater, maar ook met Tonic of andere drankjes om een heerlijke alcoholvrije cocktail mee te maken. Of gebruik het eens in een gerecht voor extra pittig smaakje.

Vegan wijn pakket

Aangezien niet alle wijn vegan is en het vaak niet duidelijk is, is het extra leuk als je een speciale vegan wijn aan een vegan kan schenken. De wijnen van Neleman zijn allemaal vegan en ook nog eens biologisch.

Neleman vegan wijn cadeau pakket

Ze hebben ook allerlei cadeaupakketten met een deel uit het assortiment. Zo kan je kiezen voor een pakket met enkel rode wijnen of cava’s. Wat dacht je van een pakket met fietsers op voor de fietsliefhebber, of één van de andere leuk etikketten. Weet je het niet goed dan kan je kiezen voor een pakket met de meest populaire wijnen bij de klanten van Neleman.

Olijfolie kerstpakket

Yakelos cadeau vegan

De olijfolie van Yakelos won meerdere awards. Ideaal dus om als een cadeautje te geven.

Cadeaubon voor vegan webshop (of natuurvoedingswinkel)

Laat je graag zelf kiezen en heb je vooral geen zin in etiketten uitpluizen? Dan is een cadeaubon van een vegan webshop of de natuurvoedingswinkel altijd een tof idee. Je laat de gelukkige ontvanger lekker zelf shoppen en kiezen in een winkel waar hij of zij meer dan keuze genoeg heeft. Toegegeven: een cadeaubon is niet het meest originele cadeautje. Aan de andere kant kan je er ook nooit iets fout mee doen. Het komt altijd van pas. Wil je het toch wat origineler en persoonlijker, dan kan je natuurlijk ook zelf een geschenkenmand samenstellen met allerlei lekkere vegan lekkernijen.

Online shops waar je een cadeaubon of gegarandeerd vegan lekkernijen kan kopen:

Nog een leuk idee: is er een bioboer in je buurt, dan biedt deze vaak verse groentepakketen aan.
Een abonnement op zo’n pakket zal iedere veganist super tof vinden. Zeker weten.

Vegan kookboeken

Tenzij iemand een pokkenhekel heeft aan koken, zit je met een vegan kookboek als cadeautje steevast gebeiteld. En moest je amper 5 jaar geleden nog flink je best doen een puur veganistisch (en überhaupt Nederlandstalig) kookboek te scoren, anno nu is er op dat vlak meer dan genoeg keuze.

Natuurlijk zouden we gek zijn als we daarbij niet onze eigen No Milky Way kookboeken zouden vermelden. Waarbij je ook nog eens kan kiezen tussen ‘Vegan Desserts‘ en ‘Vegan Lunch’. Of een combipakket met beide boeken…aan een voordeelprijs.

Zeker weten dat je daarmee iemand super blij kan maken!

vegan kookboeken

Zoals gezegd zijn er nog vele andere geweldige vegan kookboeken om uit te kiezen. Je ontdekt er een heleboel via onderstaande links:

Bekijk hier nog andere toffe veganistische kookboeken >>

Vegan magazine

Op de bank leest een magazine net wat lekkerder dan een boek. Daarom is een abonnement op V’gan Lifestyle magazine ook een leuk idee.

Kleding & accessoires

Vegan shirts met print

Veganisme is een lifestyle en daar zijn we ook trots op. T-shirts met een grappige en/of rake slogan die het veganisme onder de aandacht brengen, zijn daarom behoorlijk populair. Je vindt een heel arsenaal aan maten en kleuren die voorzien zijn van geniale (en vaak hilarische) opdrukken.

Natuurlijk is het slim om vooraf even te checken of je de toekomstige ontvanger van jouw cadeautje al eens in een vergelijkbaar shirt (of ander kledingstuk) hebt gezien. Als dat niet zo is, kan je beter voor iets neutralere kledingstuk (lees: zonder slogan of opdruk) kiezen.

Dat gezegd zijnde: je vindt zulke shirts bij allerlei online shops. Hetzij van onafhankelijke bedrijven, alsook bij dierenrechtenorganisaties zoals (o.a.) Bite Back en Animal Rights. We kunnen niet alles en iedereen vermelden, maar op onderstaande sites vind je alvast hele toffe shirts. Waaronder ook onze eigen ‘No Milky Way’ shirt natuurlijk.

Handtas of portemonnee

Eeen handtas op portemonnee is vaak gemaakt van leder. Absoluut een no-go dus voor een veganist. Wil je toch een tas cadeau doen, dan zijn er ook leuke vegan alternatieven. Hierbij wordt geen leder, zijde of wol gebruik

Goede doelen en organisaties

Koop een artikel van een goed doel of organisatie.

In de allereerste tip vermelden we het al even: veel dierenrechtenorganisaties en dierenopvangcentra bieden zelf ook superleuke artikelen aan. Variërend van t-shirts en hoodies tot petjes, tote bags, kalenders en nog veel, véél meer. Door van zulke organisaties iets te kopen, maak je zowel de ontvanger gelukkig als de organisatie in kwestie enorm blij. Op die manier ‘aai je 2 kalfjes met 1 hand’.

Dat was de diervriendelijk versie van ‘2 vliegen in 1 klap’ inderdaad. 😉

Doe een gift aan een organisatie of goed doel

Geeft diegene voor wie jij een cadeautje wil kopen doorgaans niets om materiële dingen? Dan kan je hem/haar net zo gelukkig maken met het steunen van een goed doel. Dus dat je gewoon het ‘cadeaubedrag’ doneert aan een organisatie of goed doel naar keuze. Tenminste, eentje waar die persoon ook achter staat natuurlijk.

Bovendien zijn er genoeg organisaties en goede doelen om uit te kiezen. Ook hier kunnen we ze natuurlijk niet allemaal vermelden. We beperken ons daarom maar tot diegenen waar wijzelf erg positieve ervaringen mee hebben. Organisaties die 100% doen waar ze voor staan. Het lijstje varieert van dierenrechtenorganisaties en dierenopvangcentra tot verenigingen die veganisme op diverse manieren promoten. Aan jou de keuze!

 • Forrest & Friends (dierenopvangcentrum)
 • Bite Back (dierenrechtenorganisatie)
 • BeVegan (organisatie ter promotie van veganisme)
 • Animal Rights (dierenrechtenorganisatie)
 • EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief – vzw voor de promotie voor vegetarisme en veganisme)
 • NVV (Nederlandse vereniging voor veganisten)
 • VZW Lamana (dierenopvangcentrum)

Natuurlijk, je kan zelf op zoek gaan naar een organisatie of goed doel in jouw directe omgeving. Er zijn immers vaak genoeg lokale initiatieven die de aandacht en support kunnen gebruiken.

Vegan verzorgingsproducten

Net zoals eten geraken verzorgingsproducten op en is dit geen weggegooid cadeau. Ten minste als je zorgt dat de verzorgingsproducten ook vegen zijn. Hierbij alvast een tip.

Giftbox Marcel’s green soap

De producten van Marcel’s green soap zijn zowel vegan als eco-friendly en nog heerlijk geurend ook. Er zijn 3 giftboxen:

 • Tonka & Muguet: in deze giftbox zit een bus handzeep, douchegel en haarshampoo.
 • Argan & Oudt: in deze giftbox zit een bus handzeep, douchegel en haarshampoo.
 • Handzeep: hierin zitten 3 geuren handzeep, Sinaasappel & Jasmijn  – Lavendel & Rozemarijn – Sandelhout & Kardemom

Zero-waste pakket

Een pakket voor wie van duurzaamheid houd met tandpastatabletten, een bamboe tandenborstel en shampoo bars.

Handige (en ecologische) spulletjes voor vegans

thermopot/warmhoudpot

Al zijn we er in de grotere steden al flink op vooruitgegaan, het is als veganist doorgaans best wel moeilijk om buitenshuis iets fatsoenlijks te eten te vinden. Je vindt immers niet op elke straathoek een zaak waar je echt lekker veganistisch kunt smikkelen en smullen. Bizar genoeg lijkt het er vaak op dat evenementen (o.a. festivals) en typische vakantielocaties zoals de kust, nog minder met veganisten rekening houden dan elders.

Dus tja: tijdens een dagje of een weekendje uit met gezin, familie of vrienden, zal je veganisten niet zelden hun zelfgemaakte lunchpakket of maaltijd zien meezeulen. Het is voorzorgen nemen of sterven (nou ja) van de honger 😉

Hoe geweldig is het dan om een cadeautje te vinden dat dit probleem kan verlichten? Zoals met deze thermopot die ervoor zorgt dat je heel eenvoudig een warme maaltijd kan meenemen. Zelfs de lepel zit erbij! En last but not least: deze thermopot is gemaakt van duurzaam/eco-vriendelijk materiaal.

Vegan bee’s wrap

Om je eten in te pakken op een duurzame manier kan je gebruik maken van bee’s wrap. Met de standaard versie maak je een vegan niet blij, maar met deze vegan versie wel. Ze hebben trouwens een leuk motiefje.

Deze set bevat 3 wraps: smal, medium en large.

Tofupers

Niet geschikt voor diegenen die geen soja eten máár wel een must voor de tofufans: de tofupers! Tofu neemt immers vooral smaak op wanneer je er zoveel mogelijk vocht uit verwijderd. Dat doe je dus door de tofu te persen en daarvoor zijn er 2 methodes: de klungelige en de niet-klungelige.

De klungelige manier is als volgt: je neemt een blok tofu, legt die tussen 2 met keukenpapier beklede borden en plaatst er een zwaar voorwerp bovenop. Zoals een kookpot vol water bijvoorbeeld. Daarna is het afwachten of je de boel een beetje stabiel kunt houden of dat de pot van de borden (en vervolgens op de grond) lazert.

Optie nr. 2 is de tofupers. Die is simpel en praktisch: je plaatst de tofu in de pers, draait (of drukt) deze aan en minuten later is je tofu perfect perfect droog. Zonder geklieder en eventuele ongelukjes.

Wedden dat je er hier veel vegans een plezier mee kan doen?

Chufamix – zelf plantaardige melk maken

Nog zo’n goed idee is het cadeau geven van een Chufamix. Dat is een eenvoudig maar ingenieus apparaat (zonder elektriciteit overigens) waarmee je heel eenvoudig je eigen plantaardige melk kan maken uit noten, zaden en/of pitten. Net als bij de tofupers is het gewoon een stuk praktischer dan aanklooien met een beker, staafmixer en een zeefdoek. Dit toestel combineert al die dingen en is bovendien ook makkelijk schoon te maken.

Behalve dat de gelukkige ontvanger nu lekker zelf kan bepalen welke ingrediënten hij/zij toevoegt (of juist weglaat), scheelt zo’n Chufamix ook enorme hoeveelheden verpakkingsafval. Met name bric-verpakkingen dus.

Meer info (met demo-video) over de chufamix vind je hier >>

Waterfilter

Ken jij een vegan die ook met gezondheid bezig is dan kan een waterfilter een leuk cadeau zijn. Wij hebben zelf de Aqualine.

Vond jij deze vegan cadeautips reuze handig? Super! Of laat ons in de comments zeker weten wat jij nog zou willen toevoegen 🙂

Het artikel van december 2018 is geüpdate in november 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu