Carnivoor met een Geweten – reacties op het e-book

Carnivoor met een Geweten>> Download het gratis e-book

Heb je het e-book Carnivoor met een geweten gelezen?

Ik zou het zeer leuk vinden als je hieronder je reactie achterlaat.

[socialbuttons]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

98 reacties

 1. Een leuk , grappig, interressant,leerzaam boekje. Stap per stap ga ik wat recepten proberen. Alleen spijtig van al die sojaproducten die gebruikt worden, daar moet ik nog iets op vinden om te vervangen. Voor de rest : goe gedaan

 2. Goed boek: het leest zeer vlot en met de nodige humor. Ik probeer al bewuster om te gaan met voeding en na het lezen van dit boek ben ik nog meer gemotiveerd om hiermee door te gaan.

 3. Het boek heeft me erg veel geleerd. Ik ben een flexitarier, die overweegt om dezelfde weg af te leggen. Een ware inspiratie, dit boek. Dank u!

 4. Leest zeer vlot, ontzettend herkenbaar en geeft inderdaad stof tot nadenken.
  Ik ga dit zeker nog af en toe herlezen.
  Dank om je gedachten en de weg die jij aflegde met ons te delen.

 5. Het boek leest heel vlot. Het heeft mij tot nadenken aangezet. Ik ben nog niet volledig veganist, maar ik probeer er toch op te letten en ga veel bewuster om met voeding.

 6. Hallo,
  Ik ben nog aan het lezen 🙂
  Heb ondertussen veel inspiratie gevonden, vooral merken die ik niet kende. Groetjes, Alexandra

 7. Ik heb het boek in 1X uitgelezen. Informatief en humoristisch tegelijkertijd. Het heeft mij in praktijk al geholpen om meer en meer veganistisch te eten.

 8. Fijn dat hier een gratis boek over bestaat. Het wordt tijd dat mensen écht weten waar hun eten en drinken vandaan komt en wat dat doet met onze wereld, maar evenzeer met onze lichamen.
  Wel één – constructief – puntje 🙂 : ik bleef een beetje op mijn honger zitten wat betreft het hoofdstuk over soja … want daar is namelijk ook veel over te zeggen.
  Verder kan ik alleen maar zeggen dat ik dit boek al naar veel mensen gemaild heb, en dit ook ga blijven doen…
  thx!

 9. Erg interessant, het soort lectuur waarnaar ik (en vele andere vegetariërs/ veganisten) steeds op zoek ben/ zijn. Na meer dan twintig jaar vegetarisme kan ik nog altijd iets bijleren blijkbaar. Proficiat.

 10. Dank je wel! Dit boek is juist dat waar ik naar op zoek was: duidelijk, zonder onzin, uit het leven gegrepen. Geschreven met de nodige humor. Leuk om te lezen. Nu met veel zin de recepten uitproberen en de rest van het gezin laten genieten.

 11. Hoi Stijn, net je boekje tijdens de lunchpauze op kantoor gelezen. Super leuk geschreven en heel herkenbaar. Bij ons ben ik het die veganistisch eet en m’n man is een overtuigd carnivoor 🙂 Ben benieuwd naar je recepten.

 12. Feest van herkenning! Het pijnlijke moment dat je je bewust wordt van het feit dat als je zelf ‘je vlees’ zou moeten slachten, je het nooit meer zou eten…Het bizarre respect voor jagers die dat dan tenminste wél zelf kunnen..Mijn laatste oogkleppen die af gingen: Dieren die voor hun melk/eieren gehouden worden, hebben het echt geen haar beter dan dieren in de vleesindustrie….Ik had het zelf zo op kunnen schrijven! Bedankt dat jij dat deed. Ik ben (nog) geen veganist. Ik eet af en toe nog vis of een eitje. Vooral om het me in bij sociale gelegenheden niet te moeilijk te maken. Kaas/melk heb ik sinds kort echt afgezworen. Mijn vriend en kindertjes ‘gun’ ik voorlopig nog biologische kaas en cervelaat in de koelkast. Maar voor hoe lang…?? 😉 Als de oogkleppen af gaan kun je niet anders meer dan steeds plantaardiger gaan eten. Met een beetje geluk zit ik hier over een paar jaar ook met een man die er zo over denkt. En gaat die dan ook van die heerlijke dingen voor me koken als jij voor je vrouw!

 13. dank je Stijn voor het mooie boek,ik ben een beginner en moet nog veel leren,en je omgeving vind je maar een rare als je daarover begint en zo is het nog moeilijker om info te vinden gelukkig zijn er je recepten.
  Veel proberen is de boodschap.Dank voor je mooie site
  lut

 14. Leuk boek! Vlot geschreven. Mijn probleem is dat ik zo ontzettend lui ben. Ik moet toegeven, ik hou wel van vlees zolang ik niet kan merken dat het van een dier is, of niet moet denken hoe het heeft afgezien of met welke rotzooi ze het hebben ingespoten. Maar ik heb net het omgekeerde, ik kom laat thuis, mijn vrouw kookt, ze houdt van vlees, ik ben gemakzuchtig en draai mee 🙂 Desalniettemin, is mijn favoriete restaurant in Leuven een vegetarisch restaurant. En ik zit hier al een paar maand te zeggen dat ik ne keer iets vegetarisch (of veganistisch) gereed ga maken en ik voel het, uw boek, uw website, uw sublieme marketing, ze drijven me dichter en dichter bij dat (hoogte)punt. Bedankt! Nu al 🙂

 15. Bedankt voor je e-book heel leuk geschreven en volgens mij met meer humor dan Shakespeare het zou schrijven. Veel is herkenbaar zeker het sociale aspect vind ik ook lastig.

 16. ik vond het echt goed en in het bijzonder de humoristisch schrijfwijze , het leest vlot en aangenaam .
  het resultaat is dat ik nu al 3/4 vegetaris en al 1/4 veganistis ben geworden , met dank daar voor .

 17. Fantastisch boek! Heel leuk geschreven en o, zo herkenbaar! Het zou verplichte lectuur moeten worden in alle scholen 😉 Jouw kijk op veganistische voeding en de manier waarop je het overbrengt, kan volgens mij ontzettend veel mensen bewuster maken of op z’n minst al toleranter naar vegetariërs en veganisten toe. Doe alsjeblieft vooral zo voort en blijf mensen inspireren! 🙂

 18. Hoi Stijn, Bedankt voor je boek! Er staan veel wetenswaardigheden in, en het leest vlot weg. Dat laatste lijkt voor veel omnivoren (dat is wel een kritiekpuntje: ik neem aan dat je omnivoor bent, geen carnivoor) bijna onmogelijk: veganist en genieten schijnt niet bij elkaar te horen. Bij mij wel, en ik ben blij dat jij me daarbij helpt met je heerlijke recepten, en nu ook met informatie die me wat beter beslagen ten ijs doen komen tegenover de eeuwige vraagtekens van mensen als je vertelt dat je louter plantaardig eet. Dank je wel! Joke

  1. Super om te horen. Altijd blij als ik anderen van wat inspirerende antwoorden kan voorzien 🙂
   En ik ben omnivoor, inderdaad. Ik geef grif toe dat ‘carnivoor met een geweten nu eenmaal lekker bekte.

   Geen enkel mens is natuurlijk uitsluitend carnivoor. Dat zou pas echt een héél groot probleem zijn :-/

 19. Leuk boek en heeeeel leesbaar. Ik hou het bij de hand voor als mensen kritische vragen gaan stellen over mijn eetgedrag 🙂
  Dus dank voor het boek!

 20. Ik hoop dat er een nieuwe generatie zich aankondigt met liefde voor de natuur, zoals jij het brengt. Doe zo verder en inspireer ons!

 21. In vogelvlucht de voornaamste standpunten omtrent veganisme, goede inleiding, eenvoudig geschreven zonder veel poes pas, maar daarom niet minder doordacht. Lezen die handel!

 22. Buitengewoon! Het is creatief, zinnig en inspirerend! Of Shakespeare nou kan inpakken??? Ik hoop het niet. Ieder jaar ga ik naar een toneelstuk van dit interessant heerschap. Jullie mogen naast elkaar blijven bestaan.

 23. Je boek is heel herkenbaar. Het wordt tijd dat er wat aan onze vleesindustrie wordt verbetert. voorlopig geen vlees voor ons. bedankt. marjan

 24. Ik heb het boek gelezen en heb er echt veel van geleerd. Ik ben (nog) geen vegetariër, maar eet heel weinig vlees. Door het lezen van dit boek gaat dit nog minder worden! Missie geslaagd, toch?!

 25. Goed geschreven en toegankelijk. Juist omdat het niet belerend is kan het veel mensen bereiken. Ik ga het vandaag nog op mijn website zetten. http://www.eenvoudiggelukkig.nl Zelf ben ik trouwens erg voor samenwerking met dieren. Bijvoorbeeld bijen houden in een tuin met allerlei verschillende bloemen, kruiden en planten, is heel goed voor het ecosysteem en dan mag je ook best iets(!) van de mineraalrijke honing. Ik vind het zonde om menselijke en dierlijke kwaliteiten niet liefdevol met elkaar te verbinden. Er is zoveel in de natuur om van te genieten! Ik kook en bak voornamelijk veganistisch, maar ik wil het geen naam geven, ik kook en bak gewoon lekker en gezond. Heel, heel veel succes en net zoveel plezier! (Hoe meer beperkingen, hoe groter de creativiteit vind ik)

  1. Een waarheid als een koe Toor. Zo zou de ideale wereld er moeten uitzien. En wellicht komt dat liefdevolle evenwicht ooit ook weer op z’n pootjes terecht.

   Bizar hoeveel uitdrukkingen aan dieren gerelateerd zijn overigens:-)

 26. Een goed te lezen boek, heb inmiddels het sauzen boek met mijn verjaardag gekregen vind dat ook een goed boek maar heb ook een vraag. Wat is lopend bindmiddel?

 27. Bedankt voor je boek! Heerlijk om te zien hoe meer en meer mensen in actie komen. Ik geloof in een betere toekomst voor mens en dier! Jouw recepten zullen in ieder geval nog vaak voor inspiratie zorgen in mijn keuken.
  Doe zo verder!

 28. Ik vond het ook erg goed, in één keer uitgelezen. Ik ben het met Jac eens, je zou de Belgische Boele kunnen zijn. Ik ben door Boele te volgen helemaal overgestapt op planten eten en het bevalt goed. Ben eerst met zuivel en kaas gestopt, na drie weken had ik geen last meer van een verstopte neus. Wat een opluchting! Ik zou zeggen, doe zo voort, we wachten op een vervolg!

 29. Interessant boek, veel nuttige tips opgepikt en humoristisch geschreven. Leest zeer vlot en in mijn ogen een aanrader. Ik deel het rond en denk daarmee toch meer mensen aan te zetten tot een veganistischer leven. dank je!

 30. Met plezier gelezen. je verhaal over de feestdis voor je huwelijk was een feest van herkenning. Begin jaren 90 van de vorige eeuw heb ik dit ook meegemaakt op de trouwerij van een collega. Dit boek is informatief en luchtig, prettige combinatie.

  1. Bedankt! Ik kan me trouwens niet eens voorstellen wat voor zware opgave dit begin jaren 90 moet geweest zijn. Van de 8 door ons bezochte zalen was er echt maar één die ons niet verdacht van sektevorming of overdreven drugsgebruik:-)

   Maar de tijden veranderen…langzaamaan.

 31. Heel grappig geschreven 🙂 enige opmerking, de vergelijking met de melk voor het kalf en voor ons is niet echt logisch…een struisvogel groeit tot 150 kilo en eet alleen maar planten ,dus planten zijn slecht voor je…??

  1. Touché Hanna:-)

   Alleen is een struisvogel geen zoogdier, dat scheelt. Wat ik bedoel te zeggen is dat er geen enkel dier is (maar dan ook geen enkel) dat de melk van een ander drinkt. Behalve wij dan.

   We zijn wel gemaakt voor moedermelk (van onze moeders), maar zelfs dat hebben we niet meer nodig als we het babystadium gepasseerd zijn. Laat staan koemelk.

 32. Ontelbare keren met een grijns voor m’n scherm gezeten door de herkenbaarheid (zo eentje waardoor je omgeving je met opgetrokken wenkbrauwen aankijkt) maar even vaak met een diepe frons als symbool voor mijn bewustwording over bepaalde aspecten van de voedselketen. Heel goed gedaan!

 33. Het boek zet aan tot nadenken, we zijn momenteel niet goed bezig en daar moeten we dringend iets aan veranderen en uw boek kan hier toe bijdragen

 34. super boekje, ik ga het mij in de toekomst in geen geval meer aantrekken als iemand vraagt of mijn voortanden nog gegroeid zijn van al dat “konijnenvoer vreten”. ben al vegetarier maar nog geen veganist…toekomstplannen misschien?

  1. Oeps, late reactie hier:-)

   Erg fijne reactie van je, bedankt! En gewoon ‘je ding’ blijven doen denk ik altijd maar. Ongeacht wat anderen zeggen. En de toekomst…die ligt open hé

   Ook voor mij trouwens:-)

 35. Vlot en amusant geschreven. Goede informatie, die maar al te vaak op mijn gevoelig hartje trapt. Maar toch…. het boekje heeft me (nog) niet over de streep naar het veganisme kunnen trekken…. Niettemin lees ik met plezier en veel goesting je recepten.

  1. Hoi Marisa! Mijn eigen boek heeft zelfs mij nog niet over de streep kunnen trekken, dus het is je vergeven;-) Als je af en toe een recept van me gebruikt is het sowieso al een beetje het geval hé?

 36. Ik heb je boek in 1 ruk uitgelezen, goed leesvoer terwijl ik op een wortel knaag (dat is tenminste wat iedereen denkt dat ik eet, als ik zeg dat ik vegetariër ben. Ik ben me aan het verdiepen in de veganistische keuken, alle tips en recepten zijn dus van harte welkom.

 37. Net klaar met lezen. Nog maar net in deze materie gedoken. Begonnen met planteneter te zijn door Boele Ytsma. Stijn er zullen misschien heus wel ergens verschillen zijn tussen jou en Boele maar het lijkt erop dat je de Belgse Boele bent. Zou nu de tijd aangebroken zijn dat mensen een beetje wakker worden en gaan nadenken hoe de voedingsindustrie in elkaar zit. De manier waarop jij en Boele dit de wereld inbrengen bevalt me goed. Geen moeten maar zo schrijven dat je nieuwsgierig gaat beginnen aan deze manier van omgaan met eten. Dank je wel!

  1. Hoi Jacq

   Bedankt voor het compliment! Wel wat veel eer, want in tegenstelling tot Boele is gezondheid niet echt m’n stokpaardje;-) Sterker; op dat vlak heb ik zelf nog flink wat te leren.
   Maar als ik kan bijdragen aan een manier van eten die in meer dan één opzicht problemen kan oplossen…nou graag. En natuurlijk fantastisch als ik je er mee van dienst kan zijn.

   Jij bedankt:-)

 38. Beste Stijn,

  Met veel genoegen je e-book gelezen. Goed geschreven, amusant en informatief. Het meeste indruk maakte het stuk over de reacties van de omgeving en de heisa in restaurants. Ik ben zelf een omnivoor die altijd vegetarisch kookt (w.o. veganistisch), om alle redenen die je in je boek noemt, maar misschien in de eerste plaats toch wel omdat ik het echt het allerlekkerst vind. Ik realiseerde me dat ik in een restaurant doorgaans diep teleurgesteld door het vegetarische aanbod toch maar een biefstuk bestel. Ik geef toe: dat vind ik op z’n tijd heel lekker.
  Maar toch, hierdoor was ik even kwijt wat een wonderlijke lacunes er in de vaardigheden van de gemiddelde restaurantkok zit. En is er voor de consequente vegetariër meestal nog wel wat te bestellen, als je veganistisch wilt eten ben je het haasje.
  Aan onbegrip, weerstand en agressie kun je niet veel doen met zinnige argumenten. Het is te veel de vinger op de zere plek. Volgens mij kan de liefde voor de veganistisch keuken alleen door de maag gaan. Vlees heeft een uitgesproken smaak die de liefhebber onmiddellijk mist in een matig uitgevoerde vleesloze maaltijd die structuur, smaak of een geitenkaasje ontbeert. Kijk, en dat is op te lossen door lekker te leren koken. Welke kok wil dat niet?

  Ik ben zelf een paar jaar geleden meer veganistische recepten gaan uitproberen. Omdat ik wel eens wat minder dieren wilde gebruiken, maar ook omdat ik geen idee had hoe je veganistisch eten lekker kon krijgen en me niet kon voorstellen dat dat niet zou kunnen. Wegens succes is de zuivelconsumptie hier flink afgenomen. Het scheelt dat ik koken erg leuk vind en er een sport van maak om technieken te leren. Maar het blijft geweldig als een bevriende doorgewinterde carnivoor (die denkt dat als zijn vrouw tahoe door de kipschotel doet, ze vegetarisch kookt) met smaak twee volle borden van mijn veganistische indiase curryschotel met cashewnoten en verse koriander eet en dan nog zijn bord aflikt.

  Veel succes!
  Anneke

  1. Hoi Anneke,

   Bedankt voor je reactie (en voor het wachten op de mijne)
   Wat je aan redenen en motivaties opnoemt komt me behoorlijk bekend voor. Het lijkt erop dat we er zo ongeveer dezelfde culinaire levenswandel op nahouden:-)

   Doorgewinterde carnivoren (carnisten blijkt de correcte term te zijn) overtuigen met een smakelijk bord…er is niet veel dat nog meer voldoening schenkt. En dan ben ik zelf nog de grootste criticus ha! En het lijkt me eveneens de leukste – en enige – manier om de vleesconsumptie flink te doen verminderen.

   In dat opzicht zijn we dus goed bezig.

   Veel kookplezier en groetjes
   Stijn

 39. Prettig leesbaar boek met humor! Heel herkenbaar ook. Ik had stiekem nog gehoopt een aantal heerlijke plantaardige recepten tegen te komen, maar ik zal de site in de gaten houden daarvoor 🙂

 40. Ik vind het belangrijk dat dit boek door een breed publiek gelezen wordt zodat er een groei in bewustzijn kan gaan plaatsvinden. Verder vind ik het een grappig geschreven boek dat een leuk kijkje biedt achter de schermen van het huwelijk tussen een carnist en een planteneter.

  Hoewel ik veganist ben, ga ik nu toch ook nog even een beetje muggenziften: de vleesetende mens is namelijk geen carnivoor maar een carnist. In tegenstelling tot carnisten hoeven èchte carnivoren (zoals bijv. de leeuw), daarover geen geweten te hebben. Het is akelig en gruwelijk dat ze dieren doden en opeten, maar tegelijkertijd begrijpelijk.
  Het feit dat de auteur van dit boek voor deze (inderdaad ‘pakkende’) titel gekozen heeft, houdt helaas het misverstand in leven dat mensen carnivoor zijn en dus vlees MOETEN eten.

  Verder valt het me op dat er in het boek geschreven wordt over veganisme terwijl het feitelijk gaat over een plantaardige voedingswijze. Dat is echter slechts een deel van wat veganisme inhoudt. Het gaat de veganist immers evenzeer om de intentie het (laten) doden, lijden, ge-/misbruiken, exploiteren van dieren waar & zoveel mogelijk te vermijden. Dat gaat dus veel verder dan uitsluitend tijdens de dis: geen kleding/tassen/meubels van dierlijke materialen, niet naar de dierentuin, het circus, uitsluitend dierproefvrije producten etc. etc.

  1. Hoi Marijke!

   De term ‘carnist’ was me volstrekt onbekend, maar men is nooit te oud om bij te leren. Dus bedankt!
   Natuurlijk weet ik dat veganisme nog veel meer kan inhouden, maar ik heb het boek geschreven vanuit het perspectief van mijn eigen leven en – in het verlengde daarvan – m’n blog. Kortom: veganistisch koken.

   Uiteraard heb ik ook een mening over de rest, maar daar ga ik verder niet over uitweiden. Het boek is er om te laten weten waarom ik met m’n blog begon, en anderen aan te zetten om – in het beste geval -vaker vegan te eten. Veel meer intenties tot voorlichting heb ik echter niet. Ben ik ook niet zo sterk in:-)

   Het is wel super dat je de tijd voor me neemt en achter het toetsenbord kruipt, dus laat ik je vooral niet weerhouden. Hoe meer meningen, hoe liever en ik zal er zelf absoluut van leren.

   Nog een fijne dag!

 41. Het is toch ongelooflijk hoe we er allemaal intrappen, het word tijd dat iedereen de oogkleppen afneemt en weet wat voor gruwelijke dingen er gebeuren voor ons dagelijks stukje vlees!

 42. Het wordt tijd dat de mensen (lees: vleeseters) terug met beide voeten op de grond komen te staan door al dit dierenleed, al is het stapje voor stapje (lees: hapje voor hapje)!! Dit boekje kan een aanzet hiervoor zijn…

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties