Gratin van aardpeer en aardappel (recept)

Gratin van aardappel en aardpeer - vegan recept

Een tijdje geleden oogstte ik voor het eerst aardperen uit mijn tuin. Ik kreeg toen heel wat vragen om een recept ervan. Ik maakte toen ene gratin die wel heel lekker vonden, dus maakte ik hem opnieuw om met jou te kunnen delen.

Gratin van aardpeer en aardappel

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 500 gram aardpeer
  • 500 ml plantaardige room
  • 1 ui in kleine blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook in enkele stukken gesneden en platgeduwd
  • 2 el cashewnoten
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • Nootmuskaat
  • Zeezout
  • Peper
  • Takjes verse tijm (of gedroogde tijm)
Gratin van aardappel en aardpeer recept

Bereiding

Schil de aardappels en was de aardperen grondig. Snijd de aardappels en aardperen in dunne schijven. Dat kan met een mes, maar is het snelst en makkelijkst (alles is even dik dan) met een foodprocessor.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak vegan parmezaan (of gebruik kant-en-klare). Doe de cashewnoten in een koffiemolen en maal deze fijn. Voeg er de edelgistvlokken en een snufje zout aan toe en maal verder tot een fijn poeder.

Maak de roommengeling: Neem een beker en meng daarin de sojaroom, vegan parmezaan en wat nootmuskaat. Roer goed door elkaar en proef of de smaak goed zit. Kruid eventueel bij met extra zout, peper, nootmuskaat of edelgistvlokken.

Bereid de ovenschotel: Beleg de bodem met plakjes aardappel en leg daarboven een laagje aardpeer. Giet een klein beetje van de roommengeling erover. Herhaal dit meerdere keren. Bovenop leg je de ui, knoflook en enkele takjes tijm. Giet ten slotte de rest van de roommengeling over de schotel. Zet alles goed door elkaar zodat alle schijfjes bedekt zijn met de room. Strooi er wat versmalen zwarte peper over.

Plaats de schotel in de oven gedurende ca. 45 minuten. Roer af en toe de inhoud van de schotel door elkaar. Prik af de aardappels en aardperen a gaar zijn. Afhankelijk van de dikte en je oven kan dit gerecht minder of meer tijd nodig hebben. Vind je het te droog aan het worden, giet er dan nog een scheut extra plantaardig room over.

Gratin van aardpeer met bloemkool en vegan kipcorn

Wij aten deze gratin de eerste keer met bloemkool en vegan kipcorn. De tweede keer met broccoli en een rode bietenburger.

Nog wat aardperen over dan kan je er ook eens aardpeerchips van maken. Lekkere en gezonde snack.

Laat me weten wat je van dit recept vind en of dat je het eens gaat uitproberen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Verse frieten in de airfryer

    Verse frieten in de airfryer

    Verse frieten in de airfryer zijn gezonder dan in de friteuse en lekkerder dan diepvriesfriet. Je denkt misschien dat dit veel extra werk is, je