In onze voorraadkast hebben we altijd een pak crackers paraat. Je kan ze doorgaans lang bewaren en het is een makkelijk tussendoortje wanneer je ineens trek krijgt. Wat bij ons trouwens voortdurend het geval is, haha. Maar serieus: het is handig om in huis te hebben dus.
Als het om kant-en-klare crackers gaat, gaat onze voorkeur natuurlijk uit naar de betere biologische merken. Zo vinden we zelf de “Rogge Volkoren Sesam” crackers van het merk Eden overheerlijk. Er zijn echter zoveel varianten (en extra smaakjes) om uit te kiezen. Ook LifeFood heeft bijvoorbeeld een aantal heel goeie smaken in hun assortiment. Er zijn bovendien ook glutenvrije crackers, raw food crackers en rogge-, spelt-, lijnzaad-, of ‘whatever’ crackers op de markt. Voor ieder wat wils dus.
Het andere leuke aan crackers is dat je ze ook makkelijk zelf maken, en je daar ook nog eens flink mee kan experimenten als het om ingrediënten (o.a. groenten en kruiden) gaat. Al moet gezegd dat de verhouding tussen die verschillende ingrediënten (en dan vooral de balans tussen vochtig en droog) super belangrijk is. Tenminste; als je je tanden niet wil stukbijten en/of je cracker oogt als een stuk slap behangpapier 😉
Te gewaagd om eraan te beginnen, zeg je? Vrees niet. Met onderstaand recept kan je je eerste ‘homemade cracker-poging’ wagen en er later eventueel mee verder experimenteren. Je kan deze crackers ongeveer een week bewaren in je voorraadkast. In een afgesloten doosje weliswaar.
Veel cracker-plezier!
Zonnebloem-, miso- en wortelcrackers
Ingrediënten
- 120 gram zonnebloempitten
- 1 tl misopasta
- 30 gram geraspte wortel
- 1 teentje knoflook
- 2 el water
- 1 tl olijfolie of (gesmolten) kokosolie
- versgemalen zwarte peper – naar smaak
Bereiding
- Rooster de zonnebloempitten enkele minuten in een droge koekenpan op hoog vuur. Controleer en roer regelmatig zodat de pitten niet verbranden. Kieper ze in een glazen kom of op een bord en laat volledig afkoelen. Maal ze daarna met behulp van een koffiemolentje tot poeder. Pel en snipper de knoflook.
- Doe vervolgens alle ingrediënten in een foodprocessor (hakfunctie) en mix tot een stevige, kneedbare pasta. Doe de pasta tot slot in een kom en laat +/- 10 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 160° en bekleedt een bakplaat met bakpapier.
- Neem de pasta uit de kom en leg die op een schoon en met bloem (eventueel glutenvrije bloem) bestoven oppervlak. Rol met de deegroller uit tot een lap van +/- 3 mm. Bestrooi met extra bloem ingeval het aan de rol blijft plakken. Verdeel het uitgerolde cracker-deeg in kleinere stukjes. Hoe groot of hoe klein mag je vanzelfsprekend helemaal zelf bepalen.
- Leg de crackers voorzichtig op het bakpapier en bak ze gedurende 10-15 minuten, of tot de crackers donkerbruin verkleuren. Nee, ‘donkerbruin’ is niet hetzelfde als ‘zwartgeblakerd’ ;). Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Tip: lukt het niet helemaal met de deegroller? Gebruik gewoon je handen. Het maakt tenslotte niet uit of de ene crackers wat dikker of juist dunner is dan de andere. Sommigen noemen dat ‘niet kunnen koken’… wij noemen het ‘artisanaal’ haha.
Deze crackers gemaakt en goedgekeurd? Of nog andere leuke en lekkere cracker-ideeën? Deel het gerust in een reactie hier onderaan!
5