Reflectiemomentje

Reflectiemoment 2020

Elk jaar vertraag ik de laatste week van het jaar een beetje. Tijd voor een reflectiemoment op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het komende jaar. Wat wil ik gaan doen, welke doelen heb ik?

Dit jaar vertraag ik nog een beetje meer, waarschijnlijk ook door het overlijden van mijn grootmoeder enkele weken geleden wat heel plots, snel en onverwacht gekomen is. Hierdoor heb ik toch wat vrije dagen voor mezelf ingelast.

Het bijzondere 2020

Dit was een heel bijzonder jaar dat niemand vlug zal vergeten. Voor velen stond het leven praktisch stil en werd alles anders. Thuis werken, niet op vakantie of eens iets gaan eten of drinken, niet met vrienden of familie zijn, … Het is voor velen niet evident.

Steeds meer mensen zijn zich ondertussen wel gaan beseffen dat gezondheid belangrijk is. Wat ik dan wel weer vreemd vind is dat over beweging, voeding en het opbouwen van weerstand helemaal niks gezegd wordt in de maatregelen.

Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat wel want ze gaan meer wandelen en fietsen. En krijgen ook het besef dat wat je in je mond stopt, iets met je lijf doet. Tuurlijk weet iedereen dat al lang, maar nu staan er steeds meer mensen bij stil.

Men neemt vitamine C en D, of andere supplementen bij. Sommige maken ook de stap naar veganisme of proberen om alvast enkele dagen in de week vegan te eten. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Met mijn nieuwste bundel die ik pas af heb, Vlot Vegan, help ik mensen om deze overstap zo makkelijk mogelijk te maken. Lees hier meer over mijn ebook bundel Vlot Vegan >>

vlot vegan bundel

Op zich veranderde er voor mij niet zoveel. Ik werk al jaren van thuis uit en veel reizen deed ik nooit, een paar kleine tripjes naar Nederland daargelaten. Er viel wel een deel freelancewerk weg, maar die tijd heb ik gebruikt om meer te schrijven en uit te zoeken welke richting ik wil uit gaan.

Als introvert denk ik dat ik er sowieso minder last van heb dan een extravert die juist veel sociale contacten nodig heeft om op te laden.

Eén van onze doelen dit jaar was om de Müllerthal trail route 2 te gaan wandelen. Een tocht van 38 kilometers in Luxemburg. Dit is jammer genoeg niet kunnen doorgaan aangezien we de grens niet zijn over gegaan.

Ik ben niet enkel mentaal door het jaar aan het gaan, maar ook fysiek ben ik in huis het jaar aan het afsluiten. Opruimen en dingen die ik niet meer gebruik weg doen. O.a. oude videobanden, waarvan ik altijd dacht die ooit nog eens te bekijken bijvoorbeeld. In de praktijk komt het er niet van, dus ze mogen weg. 

Zo ga ik alles even verder doornemen zodat het huis rustiger en overzichtelijker is om een nieuw jaar met een mooie lei te starten.

De blog in 2020

Ik zette 63 artikels online voor Veganistisch Koken en voor mijn andere blog, Ecologisch Genieten die de voorgaande jaren een beetje was blijven liggen, ben ik terug meer gaan schrijven, nl. 37 artikels.

Ik heb 32 video’s online gezet op mijn Youtube-kanaal, dat is een beetje minder dan mijn bedoeling was.

De Populairste blogberichten die ik dit jaar heb geschreven voor Veganistisch Koken:

De Populairste blogberichten dit jaar van alle blogs van Veganistisch Koken ooit:

Benieuwd wat jouw favoriete artikel of recept van de blog was. Laat me gerust weten in een reactie hier onderaan.

Vooruitblik op 2021

Meer inspireren voor een vegan en ecofriendly lifestyle

Voor 2021 wil ik nog meer mensen kunnen bereiken met deze en mijn andere blog om bewustere, vegan en ecologische keuzes te kunnen maken.

Ik vind het altijd super als ik een mail van iemand krijg dat een vriend(in)/collega/… hem/haar heeft doorgestuurd omdat ze mijn wekelijkse mails met tips zo leuk vinden. Dus, ken je mensen voor wie het interessant kan zijn, stuur ze gerust door naar de blog of laat ze mijn gratis vegan weekmenu downloaden. 

Heb je zelf een achterban en wil je graag samenwerken om mijn boeken en ebooks in de kijker te zetten, stuur dan even een mailtje naar info@veganistischkoken.be

Ondernemers helpen naar online

Verder wil ik ook meer ondernemers helpen die de overstap naar online willen doen. Het is voor veel zelfstandigen een heel moeilijk jaar geweest. Praktijken dicht, winkels dicht, geen fysiek contact met klanten,… 

Al een paar jaar help ik ondernemers die de overstap of toevoeging van offline naar online willen maken door hen praktisch te ondersteunen. Wat moeten ze aanpakken, hoe zetten ze het op, welke software is het meest geschikt voor hen,… Ik vind het fantastisch leuk om allerlei software uit te testen op mijn blog over online marketing dus weet van heel wat de voor- en nadelen.

Daarbij wil ik komend jaar nog wat meer gaan helpen, zodat zij ook hun klanten beter verder kunnen helpen, niet hoeven stil te zitten en niet in de financiële problemen komen door opgelegde maatregelen waar ze niks aan kunnen doen.

Toegankelijkheid tot online cursussen verhogen

Zelf volg ik al jaren online cursussen. Ik vind dat handig omdat ik er tijd in kan stoppen op de momenten dat ik dat wil.

Het afgelopen jaar heeft het nog extra aan populariteit gewonnen en zijn steeds meer mensen online gaan leren en hebben steeds meer bedrijven/mensen een online cursus gemaakt.

Vaak kom je enkel bij de grote platvormen uit, terwijl er ook heel wat andere interessante lessen te vinden zijn. Ik besloot een platvorm te maken waarin je makkelijk een geschikte online cursus om te volgen kan vinden. Dit platvorm wil ik verder uitbreiden en vorm gaan geven.

Privé doelen

Het even afstand nemen van werk doet me goed. Ik ben er zo graag mee bezig dat ik vaak tot ’s avonds laat maar door blijf werken en nog wat opzoeken en zo. Dit gaat ten koste van goed kunnen slapen. 

Naar 2021 toe ga ik vroeger stoppen, zodat ik ’s avonds wat tijd kan vrijmaken om wat te lezen, een spelletje te spelen of iets anders.

Ik ga dagelijks een wandeling maken met Snoopy. Ik kocht voor hem een kar om in te zitten omdat hij het eerste deel van de wandeling niet meer wilt stappen. Zo kunnen we toch nog samen op wandel. Volgend jaar wil ik toch minstens 2x per week een lange wandeling maken. Heerlijk in de natuur, tot rust komen en in beweging zijn.

Ik wil meer groentjes gaan kweken. Jaarlijks heb ik tomatenplanten, wat verse kruiden, braambessen en aardbeien in de tuin en dit jaar plantte ik ook aardperen. Volgend jaar wil ik nog wat extra groenten uitproberen.

Ik ben nu meter van een varkentje bij Forrest & Friends, maar ik ga kijken wat ik nog extra kan doen voor een goed doel.

Heel benieuwd of jij bepaalde voornemens hebt of doelen voor jezelf hebt gesteld? Laat het me zeker weten onderaan in een reactie. Dat vind ik altijd heel inspirerend om te lezen en kan ook weer anderen gaan motiveren om met hun eigen doelen aan de slag te gaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  vegan gastblogger

  Bloggers gezocht voor Veganistisch Koken!

  Wil jij schrijven voor Veganistisch Koken? Veganistisch Koken heeft groeistuipen! Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste gastbloggers (en vloggers) (M/V) die onze blog kunnen

  Quinoa superfood

  Quinoa – de verantwoorde manier

  Quinoa niet ok? Op mijn blogposts over het thema quinoa heb ik geregeld wat minder positieve reacties ontvangen. Meer bepaald over het feit dat onze plotselinge

  Chocolade eieren – Decoratief

  Pasen zonder eieren = no problem. Pasen zonder chocolade eieren…dat zou een brug te ver zijn hé? Uiteraard kan je gewoon een fondant chocolade paashaas/ei

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu