Waarom wachten tot halloween voor een heerlijk stukje zoete pompoentaart met noten? En dan is halloween weer voorbij en mag het niet? Tuurlijk wel! Met dit recept kan je pompoen eens op een andere manier gebruiken.
Wanneer er veelvuldig pompoen zijn dat eet ik dat vaak: ovenschotels, stoofpotjes, pompoenstoemp, pompoensaus, pompoensoep,ā¦ Heerlijke hartelijke gerechten allemaal.
Deze keer ging ik echter aan de slag met een zoet dessert, namelijk een pompoentaart. Zoān taart is natuurlijk wat veel voor ons twee, dus de helft ervan ging meteen naar mijn schoonzus, schoonbroer en de twee kinderen. Die vonden het allen heerlijk, dus ik hoop jij ook.
Hoe maak je zoete pompoentaart?
Zoete pompoentaart is niet moeilijke om te maken. In grote lijnen bestaat het uit 2 onderdelen: het deeg voor de bodem en de pompoenvulling. Heb je weinig tijd of geen zin om het kruimeldeeg zelf te maken, dan kan je ook kant-en-klaar vegan kruimeldeeg gebruiken. Houd je meer van bladerdeeg, dan kan dat natuurlijk ook.
Het deeg kan je eventueel met je handen kneden of met behulp van een keukenmachine. De oude keukenmachine van mijn grootmoeder die ik in gebruik heb, was net bij een repair cafƩ herstelt. Ik wilde het meteen uittesten, dus ideaal voor deze taart en het brood dat ik nadien nog bakte.
Voor de pompoenvulling heb je 400 gram pompoenpuree nodig. Ik nam hiervoor een kleine Hokkaido pompoen. Voor hartige gerechten laat ik de schil er meestal aan (want biologisch), maar voor deze taart heb ik de schil verwijderd en natuurlijk ook de pitten. Ik hield ongeveer 600 gram pompoenvlees over dat ik aan de kook gebracht heb. Na het pureren had ik iets meer dan 400 gram poempoenpuree over.
Om de vulling te laten binden gebruik ik een zakje bakpoeder dat ik met een vork opklopte met 2 eetlepels water.
Heb je in deze zoete pompoentaart graag wat meer noten, dan kan je de hoeveelheid gerust verdubbelden. Zelf houd ik enorm van de combinatie pecan en pompoen. Heb je geen pecannoten in huis, dan kan je gerust ook eens met andere noten aan de slag.
Tips
Een springvorm is voor dit recept echt wel een must. Voor deze taart heb ik er eentje van 22 cm gebruikt.
Ik heb de springvorm ingevet met de sojaboter. Het kruimeldeeg bleef er toch nog wat aanplakken dus de volgenden keer ga ik er bakpapier onder leggen.
De bakbonen of bakparels dienen om ervoor te zorgen dat het deeg niet bol komt te staan. Je kan hiervoor keramische bakbonen kopen, of je kan gebruik maken van gedroogde bonen of kikkererwten die je bovenop het deeg legt. Wij hebben een pot voorzien met zulke gedroogde bonen die we hiervoor steeds hergebruiken.
Wil je vaker aan de slag met vegan desserts, dan is ons boek No Milky Way ā vegan desserts vast wat voor jou.
Pompoentaart met pecan (recept)
Recipe by Elke AertsCourse: Desserts8
servings15
minutes1
hour10
minutesIngrediƫnten
- Kruimeldeeg
250 gram patisseriebloem
100 gram ruwe rietsuiker
125 gram sojaboter op kamertemperatuur
1 tl maiszetmeel
1 el sojamelk
1/2 tl vanille-aroma
snufje zout
citroensap
- Vulling
400 gram pompoenpuree (ik kookte hiervoor 600 gram pompoen waarvan schil en pitten vewijderd zijn)
100 gram suiker
1 zakje bakpoeder (17g) + 2 el water
150 ml soja room
1 tl agavesiroop
1/2 tl kaneelpoeder
50 gram grof gehakte pecannoten
2 el fijne griessuiker voor de afwerking
Bereiding
- Kruimeldeeg
- Zeef de bloem in een kom van de keukenmachine en voeg suiker en zout toe. Voeg het vanillearoma toe.
- Doe de boter er bij en kneed met behulp van de kneedhaken tot een homogeen deeg. Maak een papje van maiszetmeel en sojamelk en voeg dit toe aan het deeg. Als het deeg te kruimelig wordt, kneed het dan nog even met je handen tot een gladde bal.
- Laat minstens een uur in de koelkast staan.
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Neem een springvorm en vet de bodem in met wat sojaboter of beleg met een stuk bakpapier. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot het punt dat je hem nog kan oppakken zonder te verkruimelen (ca. 3-4 cm).
- Plaats hem op de bodem van de springvorm en druk hem verder uit tot een dikte van ca. 5-6 mm (of dikker als je het beu bent ;).
- Snij het overtollige deeg weg van de randen en bevestig de rest van de springvorm.
- Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Bekleed het daarna met een laag bakpapier en vul de taart met bakbonen.
- Plaats in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten. Haal uit de oven, verwijder voorzichtig de bakbonen en plaats het deeg opnieuw 5 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen. Laat de oven aan.
- Vulling
- Hak de noten in grove stukken.
- Snij de pompoen in schijfjes, schil ze en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snij de pompoen tenslotte in blokjes.
- Breng een pot water aan de kook en kook de pompoenblokjes in ca. 15-20 minuten gaar. Giet af en bewaar het kookvocht (voeg eventueel aan een groentesoepje toe).
- Klop met een vork het water en bakpoeder in een kommetje of kopje.
- Pureer de pompoen met een staafmixer en roer er de suiker, agavesiroop, sojaroom en kaneelpoeder doorheen.
- Spatel het papje van bakpoeder met water langzaam door de pompoenpuree en meng er tot slot de noten onder.
- Afwerking
- Vet de opstaande randen van de springvorm in met wat sojaboter of olie.
- Schep de vulling in de vorm en verdeel het over de afgekoelde taartbodem.
- Bak de pompoentaart 30-40 minuten op 180Ā°C. Haal ze daarna zeker uit de oven, ook als de vulling nog te vloeibaar lijkt. Tijdens het afkoelen zal die namelijk verder stollen.
- Eenmaal afgekoeld bestrooi je de taart met de fijne griessuiker en plaats je ze kort onder de hete grill. Haal de taart uit de oven zodra de suiker licht bruin begint te kleuren. Laat wederom afkoelen en verwijder voorzichtig de springvorm.
Notes
- Je kan de suiker op de taart ook, net als crĆØme brĆ»lĆ©e, met een gasbrandertje karameliseren.
Laat me zeker weten wat je van deze zoete en vegan pompoentaart vindt.