De pulp die je overhoudt als je notenmelk gemaakt heb, hoef je helemaal niet weg te gooien. Nee, veel beter is om deze te recycleren tot een ander lekker gerecht, zelf ben ik fan van de burgers (zie recept onderaan).
Heb je niet meteen tijd hiervoor, kan je de pulp in een potje doen en in de koelkast of diepvries bewaren. Afhankelijk van wanneer je het wil gebruiken.
Hoe kan je de pulp van notenmelk hergebruiken?
Hongerstillende smoothie
Doe 1-3 el pulp bij in je smoothie. Gebruik fruit naar keuze. De smoothie zal dan dikker worden en vullende zijn. Zo kom je zeker toe tot ’s middags.
Crackers maken
De pulp die je overhoud laat je best eerst wat drogen. Meng deze vervolgens met kruiden, bijv. paprikapoeder, rozemarijn, tijm, kruidenzout. Kneed goed door elkaar en maak er een mooie deegbal van. Spreid deze uit op een bakplaat en bak in de oven. Ik heb de mijne op 200 graden gebakken, maar je kan dat ook op 40 graden laten drogen als je rauwe crackers wil. Hoe lang is afhankelijk van de dikte van je crackers en hoe vochtig ze nog waren toen ze de oven in gingen. Hou het dus goed in de gaten.
Tip:
- Wil je mooie crackers, maak dan op voorhand in het uitgerolde deeg met een mes lijnen. Hier kan je de crackers makkelijk breken.
- Lekker met een dip.
Muffins maken
Meng de pulp onder je muffindeeg.
Brood bakken
Als je brood bakt, kan je de pulp aan je bloem toevoegen. Notenbroodjes vind ik altijd lekker en maak ik vaak. Dus kan je evengoed deze pulp er extra indoen.
Dipsaus maken
- 40 gram pulp (ik had pecannoten-cashewmelk gemaakt)
- 0,5 teentje look geperst
- 0,5 el gistvlokken
- 1 el citroensap
- peper
- zeezout
- 4 el water
- 1 el olijfolie
- 1 tl tamari (ik gebruik deze)
Meng alles goed onder elkaar. Best gebruik je hiervoor een keukenmachine zodat het smoother wordt.
Als korst voor een rawfood taart
Neem de pulp en doe deze samen met dadels in een foodprocessor tot het deeg kleverig wordt. Je kan ook kokosolie toevoegen (het deeg wordt harder als het koel staat omdat de kokosolie terug opstijft). Strijk het uit in een springvorm.
>> Recept: Vegan New Yorkse kaastaart
>> Recept: Lavendel cheesecake
Burgers maken
- 60 gram pulp (ik gebruikte deze van pecannoten-cashewmelk)
- 10-15 gram ui
- 1 teentje look geperst
- 35 gram geraspte wortel
- 1kl gesnipperde peterselie
- 1/2 tl groentebouillon
- 0,5 tl paprikapoeder
- versgemalen zwarte peper
- 0,5 tl tijm
- beetje cayennepeper
- beetje kruidenzout
Meng alles goed door elkaar en kneed een beetje. Met deze hoeveelheid kan je 2 kleine burgertjes maken. Maak een bolletje en duw plat.
Bak in de pan.
Heb jij leuke tips voor de pulp van notenpasta. Deel ze dan zeker met ons en onze lezers. 🙂
6 reacties
Wanneer ik crackers maak voeg ik chiazaad of lijnzaad toe. Even vooraf “gelly” laten worden in wat water. Een eetlepel kokosmeel bindt ook.
Vallen de crackers niet uit elkaar zonder ei?
Dat vraag ik me ook af maar er zijn genoeg alternatieven voor eieren
Dit was precies naar wat ik zocht!! Maak vaak amandelmelk en wekenlijks pulp restjes, thanks!
En nog een tip: door de zelfgemaakte cruesli doen, mixen met havermout e.d. en afbakken in de oven, jammmmie!
Dank je Lin voor je aanvulling!
Die crackers zijn ontzettend lekker en zelfs een hit bij mijn kids. Alleen zijn ze ontzettend brokkelig… Misschien iets van olie toevoegen?