Hoe maak je avocado toast? Snel en makkelijk vegan recept

Laatst geüpdatet:
Hoe maak je avocadotoast? Vegan recept

Hoe maak je avocado toast? Snel en makkelijk vegan recept

Hoe maak je avocadotoast? Vegan recept

Avocado toast is zo simpel en makkelijk te maken … en als je het mij vraagt ook heerlijk.

Als het zo snel klaar is wil je dit vast wel eens uitproberen, maar hoe maak je nu zo’n avocado toast?

We komen zo bij het recept en enkele variaties, maar als je een volledige vegan avocado toast wilt maken, check dan of je brood ook vegan is. Dat is namelijk niet altijd het geval. Je kan natuurlijk ook zelf brood bakken. Dat doen we zo’n één keer per week (soms wat vaker) en dan doe je er in wat je zelf wilt. 

Vegan avocado toast 

Ingrediënten

  • 2 sneetjes brood, je kan hiervoor glutenvrij brood nemen als je dat wilt
  • 0,5 rijpe avocado
  • 3/4 tl edelgistvlokken
  • 1 tl hennepzaad, zonnebloempitten of geroosterde pompoenpitten
  • Zwarte peper

Bereiding

  • Rooster het brood. Zelf gebruik ik hiervoor mijn contactgrill, maar je kan ook een broodrooster of je oven gebruiken.
  • Prak de avocado met een vork en smeer deze over de getoaste boterhammen.
  • Strooi hierover de edelgistvlokken, zaden of pitten en wat versgemalen zwarte peper.

Dit is het lekkerst als je het onmiddellijk eet en je toast nog warm is.
Je kan over je toast nog een beetje citroen-tahinisaus druppelen.

Variaties op avocado toast

Je kan het heel simpel houden, gewoon een toast met daarop geprakte avocado, of avocado-schijfjes. Maar wil je wat afwisseling dan kan je deze variaties eens uitproberen.

Avocado toast met rauwe groenten

Je kan nooit genoeg groenten eten, denk ik dan. Heerlijk om jouw favoriete groeten op je toast te doen. Enkele voorbeelden:

  • Plakjes radijs
  • Geraspte rode kool
  • Geraspte wortel
  • Rode ui in ringen
  • Veldsla
  • Plakjes komkommer
  • Kiemen

Avocado toast Mexican style

Als ik aan avocado denk, denk ik aan guacomole met tortillachips. Heerlijk als avondsnack en in Mexicaanse restaurants krijg je het ook vaak geserveerd. Laten we daarom eens een avocado toast op z’n Mexicaans maken.

Maak de basisavocado toast zonder de pitjes. Snijdt dunne plakjes van een jalapeño peper en leg deze over de toast. Verkruimel de tortillachips erover. Druppel nu wat limoensap over de toast.

Een andere variant is om mais en chilibonen bovenop de toast te leggen.

Avocado toast met carrot lox

Vond jij gerookte zalm lekker in combinatie met avocado? Dan moet je zeker dit eens proberen. Bovenop je avocado toast leg je sliertjes carrot lox. Dat zijn wortels die je blancheert en laat marineren in een marinade van zeewier en liquid smoke (dat koop je hier). Je zou denken dat je echte gerookte zalm aan het eten bent.

Avocado toast met fruit

Het lijkt misschien een rare combinatie, maar je kan het zeker eens proberen. Bovenop je avocado toast leg je plakjes fruit. Enkele voorbeelden:

  • Plakjes aardbei
  • Plakjes mango
  • Plakjes perzik
  • Plakjes banaan
  • Granaatappelpitjes

Avocado toast met tomaat

Je kan gewoon schijfjes van een tomaat snijden en deze op je broodje leggen. Ter afwisseling kan je ook zongedroogde tomaat gebruiken. Knip deze in kleine stukjes anders is het wat moeilijker eetbaar.

Beide zijn op zich al heerlijk maar wat nog lekkerder is, is de combinatie van avocado toast met bruschetta tomaat. 

Dit is iets wat ik in de zomermaanden heel graag eet met de tomaten uit mijn tuin of de serre van bompa. De balsamico-azijn geeft dit broodje de bijzondere smaak.

Avocado toast met tempeh bacon

Heb je graag een krachtige smaak op je toast dan kan je bovenop plakjes tempeh bacon voorzien. Je kan ook vegan vleesvervangers in de winkel kopen om er op te leggen, maar deze zelfgemaakte tempeh bacon is zeker ook de moeite waard en er zitten geen bewaarmiddelen en andere e-nummers in.

Kruiden

Je kan ook allerlei gedroogde of verse kruiden en specerijen op je avocado strooien.

  • Verse koriander
  • Verse bieslook
  • Currypoeder
  • Komijn
  • Zwarte peper
  • Kala namak
  • Gedroogde chilivlokken
  • Oosterse kruidenmengeling
  • Mexicaanse kruidenmengeling

Je ziet het, erg simpel en je kan toch naar hartelust variëren.

Avocado toast kan je als ontbijt of lunch eten. Wil je wel vaker variëren met je lunchgerechten, dan vind je vast je ding in ons boek No Milky Way 2 – vegan lunch. Allerlei koude en warme gerechten om ’s middags van te genieten.

Wat is jouw favoriete combi met avocado toast? Of welke ga jij eens uitproberen? Laat het zeker even weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Plaats een reactie

Ook lezen?

Bagels maken - recept

Bagels maken – vegan recept

Bagels zijn ronde broodjes met een gat in het midden. Inderdaad, net zoals een donut…maar dan hartig in plaats van zoet. Ook worden ze, in tegenstelling tot donuts, niet gefrituurd en is ook de textuur wat ‘vaster’. Een ander feit is dat ze erg lekker zijn. Helemaal als je ze royaal belegd met allerlei lekkere

Crackers met zonnebloempitten, wortel en miso - recept

Crackers met zonnebloempitten, wortel en miso

In onze voorraadkast hebben we altijd een pak crackers paraat. Je kan ze doorgaans lang bewaren en het is een makkelijk tussendoortje wanneer je ineens trek krijgt. Wat bij ons trouwens voortdurend het geval is, haha. Maar serieus: het is handig om in huis te hebben dus. Als het om kant-en-klare crackers gaat, gaat onze

Gezond bananenbrood - vegan en suikervrij

Gezond bananenbrood – vegan en zonder suiker

Hallo aan diegenen die mij al kennen!Maar ook een zeer enthousiaste hallo aan diegenen die mij nog niet kennen! Voor jullie hieronder even in het kort een schets van mezelf, mijn passie en mijn doel in dit leven (dat klinkt al meteen als zware kost, oeps).

Focaccia met tomaat en oregano

Focaccia met tomaat en oregano – Italiaans genieten

Ongeveer 5-6 jaar geleden zat ik op mijn voormalig werk te lunchen met mijn collega’s en eentje daarvan had een broodje bij dat onmiddellijk mijn aandacht trok. Het was een focaccia! 🙂 Brood van Italiaanse origine Kathleen (mijn collega) vertelde dat ze een Italiaanse tante had en die had haar dat leren maken. Haar tante stond

Paasbroodjes

Paasbroodjes

Paasbrood is er in alle vormen en smaken. Ik ben zelf nogal een zoetebek én tamelijk verzot op kaneel, dus dan zijn deze zalige rolletjes op m’n lijf geschreven. En binnenkort ongetwijfeld ook op het jouwe 🙂 Feitelijk lijken (en smaken) ze nog het meest naar de hier klassieke rozijnenkoek (maar dan met kaneel). In

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek