Als het mooi weer is dan vind ik het altijd extra leuk om een vegan poke bowl te maken. Het ziet er veel werk uit, maar is eigenlijk snel klaar, je kan er restjes is verwerken en is ideaal als je wilt mealpreppen.
Wat is een Poke Bowl?
Een poke bowl is een Hawaiiaanse schotel waar “poke” staat voor in blokjes of plakjes snijden. Traditioneel wordt er vis in dunne plakken gesneden, maar je kan ook een vegan versie maken zonder vis door met tofu of carrot lox (vegan gerookte zalm) te werken.
Oorspronkelijk bevatte dit gerecht maar enkele ingrediënten maar de moderne manier bevat heel veel groenten. Er worden trouwens warme en koude ingrediënten gecombineerd wat ik zeker in de zomer heel erg lekker vind om te eten.
Steeds meer restaurants ontstonden er de laatste jaren die vooral deze moderne manier van poke bowl serveren.
Vorig jaar gingen we in Hasselt rond en daar passeerden we langs Hawaiian poke bowl. Je kon er afhalen of ter plekke eten. Dat laatste deden wij. Je kon kiezen uit een menu dat zij hadden samengesteld of zelf kiezen wat je er allemaal in wilde hebben. Heel leuk en lekker en meer dan voldoende zo’n kom vol.
Hoe maak je een poke bowl?
Het maken van de poke bowl kost niet veel tijd. Het is enkel een kwestie van wat groenten in stukken te snijden. Het enige dat je moet koken is de rijst of quinoa en de tofu of tempeh kan je bakken als je wilt.
Je kan elke dag een poke bowl eten en toch geen dag hetzelfde eten. En als er iemand iets niet lust kan je een ingrediënt weglaten en vervangen door een ander. Ideaal gerecht dus voor zowel gezinnen als alleen.
Je kan alles op voorhand snijden, de rijst koken en tofu prepareren. Het enige dat je dan nog moet doen vlak voor je gaat eten is rijst en tofu opwarmen. Dit is trouwens niet alleen handig als je die dag weinig tijd hebt om te koken maar ook als je een feestje hebt. Je maakt het op voorhand, stalt alles uit zoals bij een buffet en iedereen stelt zijn eigen kommetje samen. Niemand meer die klaagt “dat lust ik niet” 😉
Wat heb je nodig voor het samenstellen van je poke bowl?
Zorg voor een basis
Je kan hiervoor sushirijst of bruine rijst gebruiken, maar ook quinoa, couscous, salade, courgettepasta, bloemkoolrijst. Een beetje sesamolie of tamari er over geeft het meer smaak. Je kan ook kiezen voor nachos.
Deze basis ligt onderaan in de bowl. Daarop dresseer je alle andere ingrediënten.
Eiwitten
Voor een vegan poke bowl kan je hier tofu, tempeh, kikkererwten (eventueel een beetje opgebakken met kipkruiden), bonen, erwtjes of paddestoelen voor gebruiken. Gebruik je tofu dan kan je deze best marineren. Anders zal het wat flauw smaken.
Voorbeeld voor de marinade: 3 el tamari (ik gebruik deze), 1 el sesamolie, 1 tl rijstazijn, 1 teentje geperste knoflook, 1 tl ahornsiroop, vers geraspte gember. Maak een dubbele portie als je het ook als dressing wilt gebruiken.
Afhankelijk wat je hier neemt qua eiwitbron, kan je ervoor kiezen het op te bakken, warm of koud te serveren.
Groentjes en fruit
Neem zeker vijf verschillende groenten, hoe meer hoe beter 😉 Snij de gekozen groenten in reepjes of blokjes.
Kerstomaten, komkommer, ui gebruik ik standaard. Wat kan nog zoal? Mango, ananas maïs, rode biet, wortel, jalapeno peper, paprika, zeewiersalade, rode kool, radijsjes, boerenkool, broccoli, spinazie, gepekelde groenten, avocado of je kan er guacamole van maken.
Saus / dressing
Zonder een saus of dressing wordt je poke bowl een droge hap en niet erg smakelijk. Dus een sausje erbij kan je gerecht maken of kraken. Je kan veganaise gebruiken (of één van de andere sausjes uit ons ebook Vegan Sauzen), een avocado dressing, zoete chilisaus, sojasaus, plantaardige room met wat limoensap, sesamdressing, sausje met wasabi of de marinade waarin de tofu gelegen had.
Kijk even of je graag zout, zuur, zoet, fris hebt en wat past bij de rest van je ingrediënten.
Toppings
Je kan je bowl nog wat opleuken door deze van toppings te voorzien. Zelf gebruik ik hiervoor graag geroosterde sesamzaadjes, maar ook bicky ajuintjes, lente-uitjes, kiemen, kokosvlokken, koriander, edelgistvlokken, nootjes, chilivlokken, boerenkoolchips zijn er lekker op.
Poke bowl kom
Als je je mooie, kleurrijke gerecht wilt serveren, is dat natuurlijk eens zo leuk als je een mooie passende bowl hebt voor erbij.
Zuperzozial is een ecologisch merk. De kommetjes zijn gemaakt van bamboe en maïs en in verschillende kleuren en in de maten 15,8 cm of 20 cm verkrijgbaar. Ook 24 cm is er, maar dat wordt dan een hele grote bowl.
Check deze kom hier.
Deze kom van bamboe is verkrijgbaar in blauw of zwart en is 20 cm qua diameter. Check deze kom hier.
Heb jij wel eens een poke bowl gegeten of het je er nu zin in gekregen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.
Tip voor de poke bowl, ik kook de basis (bij mij sushi of zilvervliesrijst) in een grote hoeveelheid en vries ze dan per portie in.
S’morgens voor het werk een portie uit de vriezer en na het werk alleen nog aanvullen
Goeie tip! Dank je wel, Anette.