Brood bakken in de airfryer – zo snel klaar dat we het nu steeds zo doen

brood bakken in de airfryer

De meeste mensen gebruiken hun airfryer om frieten mee te bakken. Maar wist je dat je ook heel makkelijk brood kan bakken in de airfryer?

Ik heb zowel het afbakken van broodjes, brood dat niet moet rijzen en gerezen brood getest in de airfryer. Dit bespaart me tijd en ik hoef geen hele oven te verwarmen. Wil je meer uit je airfryer halen dan is het zeker eens de moeite om er ook brood mee te bakken.

Wij gebruiken de Montana airfryer XXL om brood en afbakbroodjes te bakken. Het is een airfryer zonder teflon.

Tip voor als je brood gaat bakken in de airfryer

Zelf maken we altijd een wat groter brood, maar als jij liever een kleiner hebt of je hebt een kleine airfryer dan kan je de hoeveel uit onderstaand recept verminderen.

Gebruik je lichte bloem, dan zal je een beetje minder water nodig hebben. Gebruik je meergranen bloem dan kan een beetje extra water nodig zijn. Is je deeg te kleverig dan kan je een beetje extra bloem toevoegen. Is het te vast, dan kan je je handen nat maken of een klein scheutje water toevoegen en zo verder kneden tot het deeg soepel genoeg is.

Het recept hieronder is een basisrecept dat ik gebruik. Ik varieer echter al eens met de ingrediënten. Witte boel gebruik ik al eens bij een foccacia maar meestal gebruik ik meergranen of volkoren meel. Bij de bloem (voordat je het water gaat toevoegen) kan je nog extra’s voorzien zoals noten, zaden, kruiden, rozijnen,…

Ik gebruik mijn handen voor het kneden van het brood, maar je kan er ook een keukenrobot voor gebruiken.

Als je het brood in de airfryer bakt dan gaat de onderkant nog een beetje plat zijn terwijl de bovenkan al mooi krokant is. Wil je je brood aan de onderkan ook beter gebakken dan kan je het brood omdraaien en nog 5 minuten extra bakken zodat alle kanten mooi bruin en krokant zijn.

Brood bakken in de airfryer - recept

Recept brood bakken in de airfryer

Zelf heb ik een vaste basis als ik brood ga bakken in de airfryer. Hiermee varieer ik wel eens door een ander type bloem te gebruiken of door toevoeging van noten en zaden.

Brood bakken in de airfryer

Recipe by Elke AertsCourse: Uncategorized
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

25

minutes

Ingrediënten

 • 750 gram bloem

 • 500 ml water

 • 15 gram droge gist

 • Snuifje zout

Bereiding

 • Weeg de bloem af in een grote kom. Voeg hierbij de droge gist en het zout en zet alles goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
 • Verwarm het water een beetje en doe de helft in het kuiltje. Begin beetje bij beetje bloem doorheen het water de mengen. Als al het water is opgenomen voeg je ook de rest van het water toe. Meng alles zodat het een mooi geheel is en je een deegbal krijgt.
 • Haal de deegbal uit de kom en kneed deze met je handen.
 • Leg de bal te rusten met een warme vochtige doek erover gedurende 30 à 45 minuten.
 • Leg een stukje bakpapier op de bodem van het airfryer mandje. Kneed de deegbal nog eens goed met je handen en vorm uiteindelijk een mooie bol. Leg de deegbal in het mandje van de airfryer en laat het opnieuw 45 minuten rijzen.
 • Bak het brood gedurende 20 minuten op 180 graden. Draai het om en bak nog 5 minuten op 180 graden.
 • Prik met een mes of satéstokje in het brood. Blijft er geen deeg meer aan plakken dan is je brood klaar.

Notes

 • Afhankelijk van de bloem kan het zijn dat je een beetje meer of minder water nodig hebt.

Bakmixen of zonder rijzen

Wil je dat het nog allemaal wat sneller gaat dan kan je het proces van rijzen er uit laten of gebruik maken van kant-en klare bakmixen.

Wil je zelf je brood gaan bakken en het deeg onmiddellijk in de airfryer stoppen zonder dat het hoeft te rijzen dan kan je de gist weglaten en bakpoeder toevoegen (of zelfrijzende bloem gebruiken).

Wat ik ook al eens doe is een deel van het water vervangen door bier. Ik gebruik dan nog wel een theelepel bakpoeder maar de gist uit het bier zorgt er voor dat het brood mooi zal rijzen. Bovendien krijgt je brood er een speciale smaak door.

Kant-en klare bakmixen gebruiken

Gebruik je een kant-en klare bakmix waarbij je enkel water aan moet toevoegen, dan kan je dit ook perfect in de airfryer bereiden. Houd er wel rekening mee dat dit qua tijd en temperatuur altijd minder zal moeten dan dat er op de verpakking staat.

Ook glutenvrij brood en koolhydraatarm brood kan je makkelijk in de airfryer bakken of afbakken.

Brood afbakken in de airfryer

Sinds we onze airfryer hebben gebruiken we deze heel vaak om broodjes af te bakken. Dit gaat namelijk een stuk sneller dan als je dat in de oven doet. Een oven moet namelijk eerst nog zo’n 10 minuten voorverwarmen vooraleer je de broodjes er in kan stoppen. Met de airfryer ben je meteen het brood aan het afbakken.

Bovendien heb je bij het afbakken in de airfryer minder tijd en graden nodig dan dat er op de verpakking staat. Deze tijden en temperatuur staan er op voor als je de gewone oven gebruikt.

Voor het gemak kan je 20 graden en 2 minuten minder nemen dan op de verpakking staat. Bijv. broodjes waarbij op de verpakking staat 200 graden en 10 minuten, kan je in de airfryer op 180 graden bakken gedurende 8 minuten.

De afbakbroodjes mogen gerust op elkaar liggen, dat is geen probleem. Ze zullen allemaal mooi gebakken zijn. Eventueel kan je halverwege de baktijd de broodjes eens omdraaien en/of van plaats wisselen.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Welke broodjes kan je allemaal afbakken in de airfryer?

Je kan zowat alle brood en broodjes afbakken in de airfryer. Het is alleen een kwestie van je tijd wat aan te passen. Een hamburgerbroodje bijvoorbeeld heeft een kortere tijd nodig dan bijvoorbeeld een pistolet.

Langere stokbroden om af te bakken zijn te lang om in de airfryer te passen. Ook met onze XXL passen deze er niet in. Wat we dan doen is het stokbrood in twee stukken snijden. Heb je een wat kleinere airfryer dan kan je het brood ook in drie stukken snijden. Je zal dan merken dat de kant waar je het doorgesneden hebt een beetje harder gebakken is, maar dat vind ik juist lekker.

Wil je meerdere stokbroden tegelijk gaan bakken, dan kan je wel best je oven gebruiken.

De juiste temperatuur en tijden verschillen van welk brood je gaat afbakken en natuurlijk ook van welke airfryer je gebruikt. Het kan dus in het begin even zoeken zijn wat de juiste tijd en temperatuur is voor de airfryer en het brood dat jij wilt afbakken.

Wat hebben we zelf al afgebakken: pistolets, croissants, overschot van zelfgemaakte worstenbroodjes en chocoladebroodjes, stokbroodjes, hamburgerbroodjes, naanbrood, pitabroodjes, kebapbrood. Een heleboel does 😉 

Om de zelfgemaakte worstenbroodjes (die we in de oven klaarmaken) de volgende dag terug warm en krokant te hebben, gebruiken we 140 graden en 7 minuten. Dat is best lang, maar anders zal de binnenkant niet warm zijn. De temperatuur zet ik liever niet hoger omdat het niet de bedoeling is dat ze zwart bakken.

Sinds we de tip aan mijn ouders gaven om de afbakbroodjes in de airfryer te bereiden doen ze dit ook altijd op deze manier omdat het zoveel makkelijker en sneller is dan in de oven.

Heb jij al eens brood gebakken in de airfryer of misschien afbakbroodjes bereid? Ga je het eens proberen na het lezen van dit artikel? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Nog meer uit je airfryer halen? Check dan deze artikels:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Het nieuwste model van Montana

  Keramisch (zonder teflon)
  XXL
  Makkelijk te reinigen