Wat is lemon curd?
Lemon curd is een spread, een soort saus die normaal gezien gemaakt wordt van citroenen, suiker, boter en eieren. Uiteraard gaan wij een versie zonder eieren maken en bereiden we een makkelijke vegan lemon curd. Oorspronkelijk is het afkomstig uit Engeland.
Lemon curd verenigt het fris zurige van citroen met het zacht/zoutige van āboterā en de zoete agavesiroop. Een heerlijke topping die je op allerlei manieren kan gebruiken, zoals je een beetje verderop zal kunnen lezen.
No Milky Way - vegan desserts
Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boekĀ No Milky Way ā vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven šĀ
Vegan lemon curd recept
Ingrediƫnten
- 4 tl maiszetmeel + 2 el plantaardige melk
- 90 ml agavesiroop
- 60 gram sojaboter
- schil van 2 bio-citroenen
- Sap van 2 bio-citroenen
Bereiding
- Rasp de schil (alleen het gele deel, niet de onderliggende witte laag) van de citroenen. Je kan ook met een mes zeste van de schil afsnijden en vervolgens fijnhakken.
- Pers beide citroenen uit.
- Meng de agavesiroop onder de citroenrasp. Klop het maiszetmeel met de plantaardige melk tot een papje.
- Verwarm het citroensap samen met het citroenrasp/agavesiroopmengsel in een pan, tot net tegen het koken aan. Spatel het maiszetmeel er langzaam doorheen. Je zal merken dat het citroensap begint in te dikken.Ā
- Voeg vervolgens in kleine stukjes de boter toe en meng opnieuw met de spatel.
- Doe de lemon curd in een pot met deksel en laat afkoelen alvorens ām in de koelkast te plaatsen.
Tip: Wil je het een beetje steviger/blubberiger, dan kan je agar agar toevoegen.
Variaties: probeer het ook eens met limoen of appelsien.Ā
Lemon curd gebruiken
Lemon curd kan je op meerdere manieren gebruiken, meestal bij desserts. Een lepel door je cakebeslag, en het resultaat is meteen dubbel zo lekker. Je kan het ook op een pannenkoek, toast, wafel of op een broodje smeren. Een lepeltje door je plantaardige yoghurt kan ook.
Je kan lemon curd ook mengen met vegan slagroom. Dit kan je dan gebruiken als vulling van een gebakje. Of je kan het als topping van een vegan cheesecake gebruiken. Een ander idee is om kleine fruittaartjes te maken en de pudding die je normaal gezien zou gebruiken vervangen door lemon curd.
Als je de volgende keer nog eens koekjes gaat bakken dan kan je in het midden het deeg wat indrukken. In deze inham kan je vervolgens een schepje lemon curd doen waarna je de koekjes bakt.
Als je zelf ijs maakt (check ook even ons ebook met vegan ijsrecepten), dan kan je tijdens het draaien van je ijs er lemon curd door draaien voor een citroentoets.
Je kan ook triffles maken door in een potjes laagjes met lekkers te voorzien. Alvast een voorbeeld.
Witte chocolademousse met lemon curd en brƩsilienne
Ingrediƫnten
- witte chocolademousse
- lemon curd
- een handvol hazelnoten
- 50 gram suiker
- scheutje water
BrƩsilienne
- Verhit de suiker en wat water in een pannetje tot de suiker begint te karameliseren.
- Blus met een beetje water.
- Doe de hazelnoten in de pan en roer ze snel door de karamel. Haal ze er meteen uit zodra ze helemaal bedekt zijn.
- Laat afkoelen en verkruimel de hazelnoten met een vijzel.
Maak chocomousse maar gebruik deze keer witte vegan chocolade, bijvoorbeeld deze.
Je kan de chocomousse maken met aquafaba of met opklopbare vegan slagroom.
Serveren:
- Maak laagjes van achtereenvolgens witte chocolademousse en lemon curd.
- Eindig met een laagje witte chocolademousse en bestrooi met brƩsilienne.
No Milky Way - vegan desserts
Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boekĀ No Milky Way ā vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven šĀ
Heb jij nog leuke ideetjes met lemon cure? Laat het dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.
EƩn reactie
Lijkt me weer een heerlijk recept!