Aardpeer bereiden – zo doe je dat

Aardpeer bereiden

Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben gelukkig de laatste jaren serieus aan populariteit gewonnen, dus je ziet zo ook vaker gewoon in de supermarkt.

Wat is een aardpeer?

Een aardpeer (topinamboer of Jeruzalem artisjok) is geen aardappel, het is geen peer, het is iets compleet anders. Aardpeer is trouwens familie van de zonnebloem. Aardpeer heeft ook hele mooie bloemen. Maar het is niet enkel mooi om naar te kijken, het is ook lekker om op te eten.

Maar hoe maak je deze gekke dingen nu klaar?

Aardpeer: schillen of niet?

Ik hoor soms dat mensen geen aardperen kopen omdat het zo moeilijk te schillen is door de onstrakke vorm. Maar dat mag je zeker niet tegenhouden. Je hoeft aardpeer namelijk niet te schillen. Dat mag wel, maar het hoeft niet. Zelf koop ik meestal biologische dan schil ik ze niet. Bespaart weer een hoop tijd 😉 Bij niet-biologische zou ik ze wel schillen.

Wil je ze toch geschild, dan kan je een dunschiller gebruiken of ze gaan koken met de schil er nog aan en deze achteraf verwijderen.

Aardpeer koken

Aardpeer kan je koken en is heel snel om te bereiden want heeft maar 10 minuten nodig, soms ietsjes langer afhankelijk van de grootte. Door er met een vork in te prikken check je of ze gaar zijn of nog wat langer nodig hebben. Laat ze zeker niet te lang koken, want dan worden ze heel plat en er mag nog wel een beetje “bite” aan zijn.

Aardpeer stomen

Als je voorkeur stomen is i.p.v. koken, dan kan dat uiteraard ook met de aardpeer.

Net zoals een puree van zoete aardappel en gewone aardappel, kan je ook de aardpeer combineren met aardappel om er puree van te maken.

Aardpeer bakken

Eerst de aardperen koken en dan bakken in de pan met er kruiden overgestrooid.

Aardpeer in de oven

Snij in kleine blokjes, zorg ervoor dat ze ongeveer even groot zijn. Zo zullen ze gelijktijdig gaar zijn. Meng hieronder olie en kruiden en zet in de oven op 180 graden. Afhankelijk van de grootte van de blokjes duurt dit zo’n 30 minuten. Prik er eens in en als ze nog niet gaar zijn laat je ze nog langer in de oven. Halverwege kan je ze eens omscheppen.

Stoofpotjes met aardpeer

Wat ik zelf heel lekker vind is een stoofpotje met daarin aardpeer en andere groenten zoals pompoen, raapjes, prei,… Als je van plan bent zo’n stoofpotje klaar te maken, hou er dan rekening mee dat sommige groenten een vele langere gaartijd nodig hebben dan de aardpeertjers. Gooi dus niet alles tegelijk in de pot, want dan zullen de aardperen eerder mousse worden. Dus na het stoven van de uit en look, doe je de groenten in de pot die de langste gaartijd nodig hebben, dan de volgende en als je nog 10 minuutjes moet kan je de aardperen toevoegen.

aardpeer koken

Aardpeer in soep of saus

Aardpeer is romig, dus ideaal om in soep te doen of er een saus van te maken. Je krijgt zo een beetje een creamy smaak zonder dat je er room hoeft bij te doen.

Aardpeer rauw eten

Je kan aardpeer rauw eten door het bijvoorbeeld te raspen of in dunne plakjes te snijden. Zeker als je ze rauw eet, kan je ze best besprenkelen met wat citroensap. Dit voorkomt dat ze snel bruin worden. Door de rauwe aardpeer toe toe voegen aan een slaatje krijg je een lekkere knapperige structuur.

Als je ze rauw gaat eten kan je best verse aardperen gebruiken die nog goed stevig zijn.

Aardpeerchips

Dit is zoooo lekker!!! Snij de aardpeer in dunne schijfjes en frituur ze, of bak ze in de pan. Zodra ze klaar zijn kan je er kruiden naar keuze over strooien: paprika, zout,…
Wil je het wat gezonder met minder olie. Bal ze dan in de oven.

Er zijn dus heel wat manieren om aardperen te bereiden.

Recepten met aardpeer

Heb jij het al gegeten of is het compleet nieuw voor je? Wat is jouw favoriete manier om ze te eten?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Bedankt voor de tips! Ik heb ze zojuist uit de moestuin opgegraven. Handige groente om in de winter buiten zo op voorraad te hebben en de plant groeit ook echt heel gemakkelijk.

  Vermeerderen kan trouwens heel eenvoudig, slechts met stukjes knol werkt het al, kwa dat betreft zijn het net aardappels 😉

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu