17 vegan grill ideetjes om zeker eens te proberen

Vegan grill ideetjes

Mijn contactgrill die gebruik ik heel vaak en niet alleen om tosti te maken. Als je aan een grillen of zeker een grillrestaurant denkt, dan denk je waarschijnlijk aan massa’s vlees, maar ook als vegan kan je allerlei dingen op of tussen de grill leggen. Het krijgen je gerechten zo’n typische grillsmaak van.

Hieronder alvast wat vegan grill ideetjes als inspiratie. Je kan behalve de contactgrill ook de oven of barbecue gebruiken. Het voordeel aan zo’n grilltoestelletjes is dat het veel sneller klaar is. Daarom vind ik het geschikt om op een drukke dag snel wat dingen tussen de grill te leggen.

Heb je een contactgrill die je ook volledig open kan leggen, of een tafelgrill dan kan je deze ook gebruiken als je met je gezin een snelle barbecue wil hebben. Maar het is ook leuk om te doen als je vrienden of familie op bezoek krijg. Dan kan je ook binnen makkelijk wat op tafel zetten, moet jij niet uren in de keuken staan en kan iedereen nemen wat ie graag lust.

Vegan grill ideetjes

Tosti

Een tosti kaas of croque Monsieur is zo lekker door de gesmolten kaas. En hé die hoef je als vegan niet te missen want er zijn ondertussen zoveel verschillende soorten vegan kaas. Ook i.p.v. hesp kan je allerlei vegan broodbeleg vinden.

Maar als je niet zo van die vervangproducten houdt, dan kan je toch een tosti of croque maken. Doe er eens wat groenten tussen, bijvoorbeeld. Tomaat en ui met daarop wat provinciaalse kruiden vind ik ook altijd heerlijk.

Je neemt een dunne snede brood, belegt deze, en legt deze vervolgens tussen de grill. Vaak wordt de boterham ook diagonaal doormidden gesneden zodat je twee driehoekjes krijgt. Dat is makkelijk als je het uit het vuistje wilt eten. 

Gegrillde wrap

In plaats van een boterham kan je ook een wrap nemen. Je vult deze, rolt het op en je stopt het tussen de grill. Zo krijg je een krokante, warme wrap die helemaal anders smaakt dan als je het koud eet.

Wees lekker creatief met de vulling en wissel eens af om jouw favoriete ingrediënten te ontdekken. Dat kan standaard tomaat, sla en ui zijn. Maar je kan ook eens proberen met je favoriete vleesvervanger, pesto, zongedroogde tomaatjes, vegan kaas, rucola, carrot lox, gekruid jackfruit, aubergine, spaghettisaus, restjes van je mexicaanse schotel,… 

Ik weet niet of jij Tiktok kijkt, ik niet, maar de hele populaire dingen die zie je dan toch overal voorbij komen zoals de wrap die op een speciale manier geplooid wordt. Ik probeerde dit uit en het is heel makkelijk en vooral ook heel handig om te eten.

Het idee is als volgt. Je snijdt (ik gebruik daarvoor liefst een schaar) de wrap tot in de helft door. Je snijdt er dus geen stuk van af. Dan leg je op elk vierde stuk van de wrap een andere vulling. Bijvoorbeeld tomaat, ui met sla, vegan gehakt of gerookte tempeh, vegan kaas. Nu plooi je steeds het ene deel op het andere zodat je uiteindelijk een driehoek hebt. Dit kan je onder de grill stoppen. Ideaal om te eten want geen gedoe meer met groenten die uit je wrap vallen.

Gegrilde wrap à la tiktok

Panini

Je kan er allerlei dingen tussen doen: vegan kaas, koude groentjes, gegrilde groenten, pesto, vlees- of visvervangers. Je kan een stokbrood of chiabatta gebruiken, of speciale paninibroodjes. Let er daarbij wel op dat ze vegan zijn. Vervolgens ga je deze vullen en leg je deze tussen de contactgrill zodat beide zijden goed gegrild worden. De panini mag trouwens een beetje platgedrukt worden.

Aubergines

Gegrillde aubergines vind ik heerlijk. Ik houd eigenlijk niet zo van gewoon gesneden en verwerkte aubergines in een gerecht, maar als ze gegilt worden … njam, njam, smullen 🙂

Als je een schotel maakt met allerlei lekkers dan is gegrilde aubergine heel lekker. Zelf maak ik het ook vaak voor in moussaka. Hierbij snijden we dan lange schijven van de aubergine af en die gaat de grill onder. Je kan deze eventueel insmeren met een beetje olijfolie.

Paprika

Paprika kan je in halfjes snijden, maar ook in reepjes. Het hangt er een beetje van af voor wat je het wil gebruiken. Gegrilde paprika is lekker in soep, maar ook tussen een broodje, als bijgerecht of om je paprikasaus wat extra smaak te geven.

gegrilde paprika

Ui

Een kleine ui kan je zo onder de gril stoppen. De grotere kan je in ringen snijden. Lekker samen met andere gegrilde groenten of voor tussen een burger. 

Courgette

Snijdt de courgette in schijven of in lange plakken. Lekker op een slaatje of tussen een broodje. Maar je kan ze ook eens oprollen en vullen, bijvoorbeeld met een spread van olijven, hummus of met vegan roomkaas, kerstomaatjes, carrort lox, rucola en een beetje balsamico. Leuk als aperitiefhapje of deel van je vegan tapas.

Champignons

Je kan de champignons volledig grillen of eventueel in plakjes snijden. Dat laatste is vooral ideaal als je hele grote champignons hebt. De gegrilde champignons kan je onder een slaatje eten maar kan je ook op een prikkertje steken als hapje. Je kan hierbij dan een lekker dip voorzien.

Asperges

Je kan er maar een maand of zo per jaar echt van genieten gedurende het aspergeseizoen. En dan is het moment om asperges op allerlei manieren te gaan bereiden zodat je steeds wat anders hebt, maar toch altijd die lekkere asperges. Snij de harde onderkant van de asperges. De witte schil je eerst, bij de groene is dit niet nodig. Je hoeft geen olie te gebruiken, maar als je wilt dan kan je ze eerste marineren.

Asperges groen

Romeinse sla

Romaanse sla wordt vaak koud tussen kebapbrood gegeten, maar heb je het al eens op de grill gegooid. Mijn vriend vond het nog lekkerder. Probeer zeker even dit recept voor gegrilde romeinse sla uit.

Gegrilde romeinse sla

Pompoen

Pompoen grillen duurt iets langer, maar is het zeker waard om eens uit te proberen. Deze gegrilde pompoen bijvoorbeeld is geserveerd met pesto en vegan mozzarella.

gegrilde pompoen

Gegrilde groenten met tofu en tomatenpesto

Dit gerechtje is heerijk op een zomerse dag. De gegrilde groenten in combinatie met de tofu die je een lichte vissmaak geeft en de pesto op basis van zongedroogde tomaat. Wat basilicum erover en je zomers gerecht is klaar.

Gegrilde aubergine, courgette met tofu en tapenade

Naanbrood

Als ik zelf naanbrood maak, gaat dat altijd tussen de contactgrill. Deeg maken, uitrollen en tussen de grill stoppen voor een paar minuten. Klaar. Zo heb je supersnel een lekker broodje om te vullen of bij je curry te eten. Het recept voor mijn vegan naanbrood vind je in No Milky Way 2 – vegan lunch en dan kan je met de kruiding nog variëren zoals je het graag hebt.

Vegan worstjes

Sommige vegan worstjes moet je gewoon even in warm water leggen en dan kan je ze opeten. Maar houd jij wel van een grillsmaakje dan kan je deze worstjes ook even tussen de grill leggen. Zelf ben ik vooral fan van deze van Taifun, maar ook in de supermarkt vind je tegenwoordig vegan worstjes.

Vegan burgers

Als wij een burger eten dan gaat deze eerst tussen de grill. Een gewone groentenburger gaat ook wel eens in de pan, maar mijn vriend eet graag deze van Beyond Meat. Alleen als ik die in de pan bakte samen met mijn groenteburger dan was de mijne niet goed gebakken door het sap dat van de Beyond Meat burger vrij kwam. Nu gaan ze samen in de contactgrill en door de ribbeltjes heeft mijn burger geen last van het vele vocht dat vrijkomt.

Gegrilde vegan burger met vegan kaas

Zodra de burgers bijna klaar zijn doen we er soms ook een plakje vegan kaas bovenop om een cheeseburger te maken. Als je dan een contactgrill hebt die je op een afstandje dicht kan doen (zodat de bovenkant niet tegen de kaas plakt) is dat ideaal. De grillplaat staat dan vlak boven de kaas waardoor die smelt.

Saté

Satees zijn zo leuk om mee te variëren. De ene keer maak je een groentesaté, de andere keer eentje met tofu of seitan tussen. Je kan ze op de bbq grillen, in de oven of op of tussen een grilltoestel. Heel leuk in de zomer, wat koude groenten erbij, wat aardappelsla en smullen maar.

tofu marinade grill aubergine

Gegrilde taco’s

Gril allerlei groenten zoals je hierboven zag. Dat wordt een deel van de vulling van je taco. Vervolgens neem je een tortillavel. Neem hiervoor de kleine tortilla’s aangezien je die bij een taco open opeet en het makkelijk vast te houden moet zijn. De tortilla’s stop je daarna ook eventjes onder de grill. Zeker niet te lang want dan worden ze helemaal krokant en niet meer plooibaar.

Gegrilde vegan taco

Vul nu de tortilla met de gegrilde groenten. Hierbij doe je nog allerlei lekkers om het frisser en sappiger te maken, zoals sla, salsa, sausjes, guacamole, limoensap, vegan zure room (plantaardige room met wat citroen- of limoensap).

Welk van deze ideeën spreekt jou het meest aan? Wat stop je zelf vaak tussen of onder de grill? Laat het me zeker en deel je eigen inspiratie ook met anderen. Dat kan in een reactie onderaan de pagina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?