Het is zover! De voorjaarszon is gearriveerd en ein-delijk kunnen we weer genieten van de buitenlucht zonder te bevriezen of kletsnat te worden. Yes, yes, yes!
Buiten ontspannen betekent natuurlijk ook lekker eten en tja…dan kom je al snel uit op die ultieme zomerse klassieker; barbecue! Altijd gezellig, altijd lekker, altijd feest.
Bovendien staat het barbecuen allang niet meer synoniem voor het aanrukken van waanzinnige hoeveelheden vlees. Sterker; een plantaardig bbq-feestmaal op tafel toveren is een makkie. Niet alleen dankzij de vele heerlijke ‘vleesvervangers’ die er te verkrijgen zijn, maar zeker ook door wat creatiever met allerlei groenten (en fruit) om te springen.
Om je alvast in de sfeer te brengen en van de nodige inspiratie te voorzien, hebben we met plezier dit nieuwe blogartikel geschreven. En dat staat vanzelfsprekend volledig in het teken van gloeiende kolen, hemelse BBQ-recepten, de smakelijkste producten en vooral veel, héél veel plezier. Want daar draait het bij een barbecue tenslotte om.
Kortom: genieten en smullen geblazen!
Vegan gerechten op de barbecue
Laten we met het makkelijkste beginnen en de kant-en-klare producten eens bekijken:
Kant-en-klare producten
Er zijn steeds meer vegan kant-en-klare producten die je kan kopen en die je op de bbq kan leggen.
- Producten van het nieuwe Belgische bedrijf The Vegan Butcher’s choice.
- Virginia steak van Wheaty: een pittig gekruide steak van Wheaty waarbij je haast zou vergeten dat je een plantaardige maaltijd aan het eten bent. Of andere producten van Wheaty, zoals de vegan bbq mix.
- Veggie barbecue worst van Taifun: heerlijke gerookte tofu worstjes. Super van smaak en textuur! BBQ tip: Borstel de worstjes in met een beetje olie. Draai ze regelmatig om zodat je de korst krijgt die je wilt. De-li-ci-ous!!!
- Beyond Meat burger of worst of de Greenway burger: voor de echte vleesliefhebber die bewust geworden is van de vleesimpact op dier en milieu, maar toch wil genieten van een vleessmaakje.
- Producten van Vivera
- Producten van de Vegetarische Slager, opgelet sommige zijn vegetarisch en niet vegan.
- BBQ pakket bestellen bij Ideaal catering.
- Vegafit BBQ pakket
- Greenway heeft ook een BBQ mix pakket, maar dat is vegetarisch en niet veganistisch.
Heb jij nog weet van vegan BBQ pakketten, laat het me zeker even weten in een reactie onderaan deze pagina. Dan kan ik dit bij in de lijst zetten.
Zelfgemaakte gerechten voor op de BBQ
Zelf wat lekkers maken voor op de bbq kost natuurlijk tijd, maar dan kan je wel naar hartelust varieëren en ook heel wat groenten gebruiken.
Rechtstreeks op de grill
Om nog even bij de “vleesvervangers” te blijven, kan je plakken seitan op de BBQ leggen.
Maar ook zalig zijn groenten op de barbecue: aubergine, maïs, champignons (op een spies of vullen met lookboter), kool, aardappel, zoete aardappel, uien, asperges, rode biet, paprika, …
Snij aubergines, courgettes, zoete aardappel, … in lange plakken.
Bestrijk de groenten of seitan met wat olie, kruidenboter of een barbecuesaus (zodadelijk hierover meer) of leg ze een nachtje in een marinade.
Brochettes maken
Met brochettes kan je naar hartelust variëren. Je kan de groenten, champignons, seitan, tofu, tempeh best een tijdje op voorhand marineren voor een extra lekkere smaak.
De smakelijke, zachte stukjes seitan “fritty” van Maya Seitan zijn perfect voor het maken van de ultieme vegan saté! Sowieso smaken deze frity’s top, maar met een goede marinade worden ze echt de ster van je bbqfestijn!
Gebruk je tofu, pers deze dan eerst goed droog zodat die steviger is. Voeg daarna de marinade toe. Tofu heeft van zichzelf niet veel smaak dus marineer minstens een nacht. Voor gemengde brochtettes met tofu en groenten neem je kleinere blokjes tofu. Gebruik je enkel tofu kan je deze in grotere blokken snijden, gebruik hiervoor 2 satéstokjes zodat de tofu stabieler zit en het niet uit elkaar valt tijdens het omdraaien.
Papillotte maken
Wil je een “gerechtje” op de BBQ, dan kan je kleinere stukken groenten snijden, deze voorzien van een marinade, sojasaus, vegan wijn en allerlei kruiden. Pak ze in met alluminiumfolie of bakpaier en leg de pakketjes op de barbecue. Dit kan op het rooster of rechtstreeks op de kolen. Door de toegevoegde vloeistof stomen ze gaar. Hoe kleiner de stukjes groenten hoe sneller ze gaar zijn.
Zelf burgers maken
Behalve de kant-en-klare burgers kan je zelf ook aan de slag met het maken van burgers. Dat is ideaal als je zelf nog groenten hebt om te verwerken, allergisch bent voor ingrediënten in kant-en-klare burgers of gewoon graag zelf aan de slag gaat.
Poffen op de BBQ
Zoete aardappels kan je in plakken snijden en zo roosteren op de BBQ, maar je kan ze ook poffen. Dit kan ook met aardappel, maar dat duurt ietsjes langer. Je doet dit niet op het rooster, maar rechtstreeks op de kolen. Zodra ze klaar zijn kan je ze optioneel nog vullen met wat lekkers, zoals een vegan kruidenkaas, verse kruiden en lente-uitjes.
Brood op de BBQ
Brood hoeft niet alleen naast de BBQ tussen de saladbar te liggen. Je kan het ook op de BBQ leggen. Bijvoorbeeld stukjes stokbrood met lookboter erover, platbrood, of een zelfgemaakte pizza.
BBQ Kruidenmixen
De barbecue grill kruiden spreken voor zich. Zonder kruiden geen lekker eten.
Geef al je grillgerechten (tofu, seitan en groenten) meteen de perfecte kruiding door de kruidenmix rechtstreeks op bijvoorbeeld seitan te strooien en het er een beetje in te drukken. Doe dit best de dag op voorhand voor extra smaak. Of gebruik zo’n kruidenmix als smaakmaker in een marinade. Om duimen en vingers bij af te likken!
Je kan kruidenmengelingen voor bbq kopen of ze zelf samenstellen naar je eigen wens en ze in potjes bewaren.
BBQ&grill kruidenmix bestellen >>
Sauzen voor bij het grillen
Je kan een saus bij je gerecht eten, maar je kan er ook je groenten, tofu of seitan mee insmeren. Ik heb het dan natuurlijk niet over een cocktailsaus, maar over BBQ-sauzen. Je krijgt hierdoor niet alleen veel meer smaak, maar het zorgt er ook voor dat je gegrilde ingrediënt niet uitdroogd.
De meeste van die sauzen hebben als basis ketchup. Daarbij kan je dan allerlei ingrediënten gaan toevoegen, bijv. vloeibare rook, vegan worchestersaus, suiker, stroop, tabasco, azijn, kruidenmix,…
Je warmt alles op in een koopot en brengt deze zachtjes aan de kook. Laat 5 à 10 minuten pruttelen tot de saus indikt.
Geen zin om het zelf te maken, check dan de ingrediënten van kant-en-klare bbq sauzen en je vindt er zeker die vegan zijn. Je moet het er dan wel bijnemen dat er hoogstwaarschijnlijk grote lappen vlees op de verpakking staan 😉
Biologische en vegan bbq saus bestellen >>
Vloeibare rook
Heb je geen barbecue toestel of simpelweg geen zin in gedoe met aanmaakblokjes en dergelijke? Dankzij Liquid Smoke hoef je voor dat typische rooksmaakje niet langer een vuurtje te stoken! Een scheutje Liquid Smoke in je barbecuesauzen en marinades zorgt meteen voor de perfecte rokerige noot en dat ultieme barbecue-gevoel!
Naast de barbecue – bijgerechten
Groenten en salades
Behalve allerlei lekkers op de barbecue te gooien is het ook lekker om daar wat koude groenten of gerechten bij te voorzien. Hier kan je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Wil je het heel eenvoudig, voorzie dan gewoon wat koude groenten die je gewassen en gesneden hebt; bijv. komkommer, tomaat, sla, geraspte wortel, erwtjes,… zo kan ieder zijn/haar eigen slaatje samenstellen en deze voorzien met een vegan sausje of dressing.
Heb je wel zin om wat te kokkerellen, dan kan je ook aan de slag met specialere bijgerechten voor de bbq: denk dan aan een rijstsalade, taboulé, aardappelsalade met vegan mayo en uitjes, groentengerechtje, …
Broodjes
Voor brood bij de BBQ heb je heel wat keuze.
- Je kan kan het simpel houden met snedes standaard brood of stokbrood.
- Maar je kan ook gaan voor een kruidige focaccia.
- Je kan burgerbroodjes voorzien waartussen je de pas gebarbecuede vegan burger kan leggen.
- Of gekruid platbrood dat je nog even op de bbq legt.
- Houd je van eten delen dan is een plukbrood een hele leuke. Dit kan je op 2 verschillende manieren maken. De eerste is misschien het meest bekend: kleine bolletjes brood die aan elkaar hangen. De andere manier is een gewoon brood van horizontale en vertikale inkepingen te voorzien tot zo’n 2 cm van de bodem, vul dit brood met vegan kaas en kruiden of voeg hier nog allerlei extra’s aan toe zoal pesto, kruidenboter, look, plakjes vegan broodbeleg, olijven,… Aangezien niet alle vegan kaas zo goed smelt kan je een beetje sojaroom hieraan toevoegen, dit helpt het smelten, of je kan vegan mozzarella of smeerkaas gebruken. Bak het brood vervolgens in de oven tot de kaas smelt. Je kan het ook op de BBQ leggen maar wel onder een deksel.
kruidenboter
Je kan kruidenboter op een broodje smeren en zo grillen, maar ook op groenten. Of je kan het koud eten op brood.
Behalve lookboter of standaard kruidenboter met peterselie en bieslook kan je hier ook weer gaan varieren: gebruik eens pepertjes, limoenzeste, vegan kaas, dragon, salie, kerrie,…
Maak je een grote hoeveelheid dan kan je deze ook in de diepvriezer bewaren.
Sausjes
Een goeie barbecue kan niet zonder een goeie saus. Dat leer je uit de reclames 😉 Tegenwoordig kan je vegan mayonaise in de supermarkt vinden en een paar andere smaken in de biowinkel. Wil je volop variëren, dan kan je ook zelf sausjes maken. Met ons ebook Vegan Sauzen helpen we je hiermee door heel wat recepten te voorzien.
Meer info over ons ebook Vegan Sauzen >>
Behalve ketchup en veganaise of afgeleiden daarvan kan je ook kiezen voor een salsa of chutney.
Dessert op de bbq
Je kan een dessert maken uit ons boek No Milky Way – vegan desserts 😉 of je kan je dessert ook op de BBQ gooien. Probeer zeker eens met vers fruit zoals stukken ananas, banaan in de schil,…
Of herinner jij je nog uit je kindertijd dat je marshmallows in het vuur roosterde? Dat kan ook bij de BBQ. Rooster de marshmallows boven de barbecue met behulp van een satéstokje. Een eenvoudig en snel dessertje voor jong én oud! Kies hier wel voor vegan marshmallows, deze bevatten geen gelatine of eender welk ingrediënt van dierlijke oorsprong.
Hou jij van een verkoelend ijsje bij de banaan op de BBQ? Dan kan je deze uiteraard kant-en-klaar kopen of ze zelf maken in de smaak die je wenst. Check hiervoor ons ebook met vegan ijsjes >>
Behalve plakken fruit op de bbq te leggen kan je hier ook verschillend fruit in kleinere stukken snijden en er een papillotte van maken. Voor de vloeistof kan je een vruchtensap of fruitbier gebruiken. Houd je van een zoet dessertje dan kan je nog wat suiker of andere zoetmiddel toevoegen.
Zomerse drankjes
Van al dat eten krijg je natuurlijk dorst 😉
Water met een smaakje
Altijd leuk om bij warm weer te genieten van een heerlijk koel drankje! De gebruikelijke frisdranken kan je echter makkelijk vervangen door gezonder kraanwater. Maar dan natuurlijk wel kraanwater met een ‘touch’ 😉
Op zich oogt een karaf leidingwater niet erg feestelijk, maar dat is snel verholpen door er vers fruit en/of en kruiden als munt of basilicum (minstens 2 uur op voorhand laten trekken) aan toe te voegen. Zeker de kinderen zullen niet van zulke kleurrijke lekkernijen kunnen afblijven. Zoetebekken kunnen hun drankje nog aanlengen met wat agave- of rijstsiroop.
Mogelijke smaaktoevoegingen: citroen, aardbei, komkommer, limoen, sinaasappel, zwarte bessen, ananas, mango, lavendel, enz. Wees niet bang om eventueel gewaagde combinaties uit te proberen.
Heb je een Sodastream dan kan je zelf bruiswater maken en deze pimpen met allerlei siroopjes of er een mocktail van maken.
Met of zonder alcohol
Je kan ook kiezen voor cocktails, mocktails, bier of vegan wijnen. Behalve mocktails, wat alcoholvrije cocktails zijn, zijn er ook steeds meer 0% bieren verkrijgbaar. De kwaliteit daarvan is ook enorm verbeterd t.o.v. de alcoholvrije bieren enkele jaren geleden.
BBQ tips
- Voeg extra aroma aan je barbecue-gerechten toe door (barbecue)kruiden over de gloeiende kolen te strooien.
- Tofu, seitan en groenten kan je voor het bereiden in een zelfgemaakte marinade laten trekken. Smaakexplosies gegarandeerd!
- Week satéstokjes 10 minuten voor gebruik in warm water. Het voorkomt dat ze op het rooster verbranden.
- Vet het rooster in zodat het voedsel niet blijft plakken.
- Houd de dranken koel in emmers koud water. Laat je gasten zichzelf bedienen, dan hoef je niet de hele tijd voor ober te spelen 🙂
- Te veel werk zo’n bbq? Laat iedere gast een gerechtje maken en meebrengen.
- Geef je zelf een BBQ dan kan je die volledig vegan houden. Ga je naar een gemengde (omnivoren en vegans) BBQ, dan kan je een aparte BBQ voor het vegan eten voorzien of ben je in je eentje dan kan je eventeel je kant-en-klare of zelfgemaakte vegan lekkers bakken in een grillpan. Gebruik dan liquid smoke voor een rooksmaakje.
Heb jij barbecue favorieten, of kant-en-klare producten die zeker aan dit artikel toegevoegd moeten worden? Laat het dan even weten in een reactie onderaan deze pagina.
Vind je het artikel leuk? Dan zouden wij het erg tof vinden als je hieronder even op de “like” knop klikt of deelt, tweet, pint 😉
5
Zelf vind ik de burgers van Boon heerlijk (zoals de Chili en Falafel) en de burgers van Mr Kitchen (vooral de Thaise curry). Juist de burgers die een ‘vleessmaakje’ hebben hoef ik niet.
Beide heb ik zelf nog niet geproefd. Klinken inderdaad wel lekker 🙂
5