Veganisme

Goed voor dier, mens en milieu

Blogberichten rond veganisme

Wat en waarom veganisme?

Vegan
lifestyle

Vegan
ingrediënten

elke-aerts-kerngezond.jpg

Veganisme en gezondheid

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Wat is veganisme?

Veganisme is een levenswijze waarbij het gebruik van dieren voor zowel voeding, kleding, amusement als eender welk ander doel vermeden wordt. In de veganistische filosofie gaat m’n uit van de principes van mededogen en het recht op leven en zelfbeschikking van/voor alle levende wezens.

Waarom veganisme?

Hoewel dierenwelzijn veruit het belangrijkst is, kan een veganistische levensstijl op allerlei gebieden een positieve impact hebben. Hier onderaan vind je de 3 belangrijkste argumenten:

1. Dierenwelzijn/dierenrechten

Door niet langer dierlijke (of van dieren) afkomstige producten te consumeren, bezorg je miljoenen dieren een beter, waardevoller leven. De omstandigheden waarop dieren in de industrie gehouden, behandeld en uiteindelijk gedood worden, overschrijdt zo’n beetje alle grenzen van ethiek en waardigheid.

Dit geldt bovendien niet alleen voor de vlees- en visindustrie, maar zeker ook voor de productie van andere dierlijke producten. Vaak wordt er onterecht vanuit gegaan dat voor de productie van o.a. eieren, zuivel en – in bepaalde opzichten – ook honing geen dieren voor hoeven te lijden en/of gedood te worden. Integendeel.

Lees hier waarom veganisten geen kaas en zuivel eten >>

Lees hier waarom veganisten geen eieren eten >>

Lees hier waarom veganisten geen honing consumeren >>

Lees hier waarom ik (Elke) veganist ben geworden >>

2. Ecologie/milieu

De moderne vlees-, vis- en zuivelindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Zo is de CO2 uitstoot van de enorme wereldwijde veestapel enorm, worden er hectaren bos en regenwoud gekapt voor de productie van veevoeder (soja inderdaad), en worden de oceanen (veruit het belangrijkste ecosysteem op onze planeet) door overbevissing en de daarbij gehanteerde vismethodes op een zorgwekkend tempo leeggeroofd en vernietigd.

Het niet langer consumeren van dierlijke producten is alvast 1 van de manieren om het spreekwoordelijke tij in dat opzicht te kunnen keren. Voor zover het nog niet te laat is dan :-/

3. Persoonlijke gezondheid

Een voedingspatroon zonder dierlijke producten kan absoluut bijdragen aan je persoonlijke gezondheid. Hoewel het nog steeds meningen regent, is inmiddels door velen bewezen dat een uitgebalanceerd veganistisch ‘dieet’ in alle levensnoodzakelijke voedingsstoffen voorziet.

De enige (weliswaar erg belangrijke ) uitzondering hierop is de vitamine B12. Al ligt dat probleem ingewikkelder dan ons vaak wordt voorgespiegeld.

Lees hier meer over de ‘beruchte’ B12 >>

Nog een belangrijke vermelding bij dit onderwerp: een veganistisch eetpatroon kan gezond voor je zijn. Veganisme staat echter niet per se synoniem voor ‘gezond’. Met andere woorden: het is zoals steeds belangrijk om voldoende te variëren en bovendien je gezonde verstand te gebruiken.

Bijvoorbeeld: in plantaardige olie gebakken frieten zijn weliswaar vegan…ze zijn niet per definitie gezond. Als je begrijpt wat ik bedoel ;)

Lees hier meer over veganisme en gezondheid >>

is-veganisme-gezond.jpg

Wat eten veganisten?

Zoals gezegd vermijden veganisten alle dierlijke – of van dieren afkomstige – producten zoals o.a. vlees, vis, eieren, zuivel/melk, gelatine, …

Omdat al deze ingrediënten en producten in de meeste eetculturen wereldwijd veelvuldig gebruikt worden, zijn de meeste mensen geneigd te denken dat er niet veel anders overblijft. Die meesten zien voor hu geestesoog dan vooral een bord met aardappelen, 1 soort groente én een lege plek (waar het vlees lag dus) voor zich. Nochtans biedt het plantenrijk een ware overvloed aan lekkernijen.

De basis van een veganistisch eetpatroon bestaat voornamelijk uit véél groenten, fruit, noten, granen en zaden. Een veganistische maaltijd bestaat bovendien zelden tot nooit uit 1 soort groenten maar worden er meestal 2, 3 tot zelfs 4 met elkaar gecombineerd.

Bekijk hier de lijst met vegan ingrediënten >>

Het verschil tussen vegetariërs en veganisten

In tegenstelling tot veganisten eten vegetariërs wel zuivelproducten en/of eieren. Ze consumeren echter geen dierlijke producten waarvoor een dier rechtstreek gedood hoeft te worden. In de regel zal een vegetariër daarom ook geen bezwaar maken tegen van dieren afkomstige producten als leder, wol of zijde. Al hangt dit natuurlijk van persoon tot persoon af.

Lees meer over het verschil tussen vegetariërs en veganisten >>

In tegenstelling tot veganisme kent het vegetarisme ook vele onderverdelingen. Zo zijn er verschillende benamingen voor diverse ‘soorten’ veganisme. Zo noemt men iemand die – bijvoorbeeld – geen vlees of vis maar wel gevogelte (bijvoorbeeld kip) eet, een pollotariër. In wezen heeft dat uiteraard niets meer met vegetarisme te maken.

Ook zijn er tegenwoordig veel mensen die hun traditionele eetpatroon regelmatig verruilen voor een vegetarische of veganistische maaltijd. Meestal vanuit ecologisch perspectief.Hoe vaak dit gebeurd, kiest deze persoon natuurlijk gewoon zelf. Zij worden flexitariërs genoemd.

Lees hier meer over verschillende ‘soorten’ vegetariërs >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Vegan Labels

Vegan labels – Welke labels duiden op een veganistisch product?

Vraag: Ik vind het wel moeilijk om alles uit te zoeken qua ingrediënten. Het zou veel simpeler zijn als er een betrouwbaar vegan en veggie label op alle producten zou staan. Er zijn internationaal producten met een Vegan-label op. Het zou inderdaad handig zijn als alle producten dat hadden, maar de producent dient dit aan te vragen

Lees meer »
Myey Wat is het en hoe gebruik je het?

Wat is MyEy en hoe gebruik je het?

MyEy is een vervanger voor eieren en verkrijgbaar in 3 versies: Volley (heel ei), EyGeel, EyWit. Het is bovendien biologisch. Niet alleen veganisten zijn op zoek naar eivervangers, maar meer en meer mensen ook om gezondheidsredenen of door allergieën. Voor het Oostenrijkse MyEy is het belangrijk dat de bakprestatie, consistentie, kleur en karakteristieke smaak van

Lees meer »
vegetarische hond

Snoopy de vegetarische hond

Ik kreeg een leuke vraag binnen van Nicholas: zelf ben ik reeds aan het overschakelen naar veganisme (was al vegetariër) maar hoe zit het met de hond? Eet Snoops ook veganistisch. Zelf wil ik Bozo (mijn golden retriever) ook die weg opsturen 🙂 Waarom wachten tot later 2 jaar geleden hebben we Snoopy (Snoops) geadopteerd bij het

Lees meer »
sojabrokken gebruiken

Sojabrokken – Wat is het en hoe kan je ze gebruiken?

Vraag van Lut: Ik kocht onlangs fijne soyabrokken, wat is dat juist en waarvoor kan ik deze gebruiken, burgers of iets dergelijks? In het filmpje heb ik me een beetje laten gaan over mijn ervaring en mening van sojabrokken, sorry 😉 Wat zijn sojabrokken? Sojabonen worden gemalen en van dat meel worden sojabrokken gemaakt. Ze zijn heel

Lees meer »
Veganisme in sociale situaties

Veganisme in sociale situaties – Moeilijk om te weigeren

Vraag van Lotte: Het lukt mij thuis best goed om veganistisch te leven, echter als ik ergens anders ben en iets aangeboden krijg dan is het erg moeilijk om te weigeren. Wel leg ik dan toch uit waarom ik ook geen melkproducten wil etc. maar wellicht heb jij nog tips? In het begin toen ik pas vegetariër was, kwam

Lees meer »
Veganisme stap voor stap

Veganisme stap voor stap

Veganist worden? Alles in 1x laten? ffff, DAT KAN IK NIET! 😉 Wie zegt jou dat je alles in 1x weg moet laten. Dat bepaal je toch zelf? Sommige zeggen inderdaad ik laat alles in 1x weg en hebben daar helemaal geen moeite mee. Maar voor de meeste is dat toch een stap te ver.

Lees meer »
Kala namak of zwart zout - wat is het?

Kala Namak of zwart zout – Wat is het?

Kala Namak ook wel zwart zout genoemd is een steenzout. Door de zwavel heeft Kala Namak een typische eigeur en eismaak. Ideaal dus als je als veganist toch wel eens de smaak van een eitje mist. Het wordt vaak gebruikt in de Indische en Ayurvedische keuken.  Als kind kreeg ik elke laaste weekdag een sandwich mee

Lees meer »
labboon tuinboon

Tuinboon of labboon

De tuinboon of labboon is een oudgediende in het bonenrijk, maar desondanks is ze in onze contreien niet zo erg bekend. Ze behoort in elk geval niet tot de meest gangbare groenten in onze keuken. Bij de supermarkt vind je de tuinboon dan ook vaker in een glazen pot dan op de versafdeling. Hoewel; in

Lees meer »
Edelgistvlokken: Wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Edelgistvlokken – wat is het en hoe kan je ze gebruiken?

Edelgistvlokken (of edelgist, gistvlokken, voedingsgist, nutritional yeast) zijn simpelweg vlokken van gedroogde en bewerkte gist. Ze hebben – in tegenstelling tot bakkersgist – geen ‘rijzende’ eigenschappen, maar bieden wel een aantal andere toffe mogelijkheden. Alvast goed om te weten is dat gistvlokken rijk zijn aan B-vitamines zoals B1, B2, B6 en foliumzuur. Voedingswaarde van edelgistvlokken

Lees meer »
wat is tofu

Tofu

Tofu (of tofoe) is een eiwitrijk sojaproduct. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met een natuurlijke mineraalrijke stof zoals bijvoorbeeld nigari. Deze laatste wordt gewonnen uit zeezout en bevat hoofdzakelijk magnesiumchloride. Tot zover mijn semi-wetenschappelijke kennis 🙂 Veelzijdig goedje Waar ik meer over weet is wat je met tofu allemaal kan doen. Qua structuur

Lees meer »
courgettebloemen

Courgettebloemen

Mannen en vrouwen De courgetteplant bloeit met zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, waarbij de eerstgenoemde bestaat uit louter een steeltje en vervolgens de bloem, en de vrouwelijke uit een zogenaamd ‘vruchtbeginsel’ (een mini-courgette), waar dan weer de bloem (en uiteindelijk de courgette) uit kan groeien. In Italië worden de vrouwelijke z als een ware delicatesse

Lees meer »
Witte asperges

Asperges – het witte goud

Aah asperges! Als ze eenmaal te verkrijgen zijn gaat het dak er hier helemaal af. Mocht het mogelijk zijn at ik ze gewoon dagelijks, maar helaas moeten we steevast wachten tot het… Aspergeseizoen Het aspergeseizoen loopt, afhankelijk van de weersomstandigheden in de voorgaande maanden, van eind april tot eind juni. Twee maanden is betrekkelijk kort,

Lees meer »

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek