Category: Ingrediënt

Witloof

Witloof, witlof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een groente verwant aan cichorei. De maagdelijk witte krop/stronk met gele top groeit op een

Lees verder »

Spliterwten

De erwt (Pisum sativum) is een plant die behoort tot de vlinderbloemigen (Leguminosae).Spliterwten zijn erwten waarvan het buitenste schilletje (de zogenaamde zaadhuid) en de kiem

Lees verder »

Savooikool

Savooikool of groenekool (Brassica oleracea var. sabauda) is één van de vele variëteiten uit de kolenfamilie. De naam is afkomstig van de historische regio ‘Savoye’, een gebied

Lees verder »

Amarant

Amarant (Amaranthus hybridus) is geen graan maar een zaad van dezelfde familie als quinoa. Het is een fraaie plant met lange witte of rode pluimen, die

Lees verder »

Spelt

Spelt (Triticum spelta) is een tarwesoort, eigenlijk een oude cultuurvorm van tarwe en een van de oudste graansoorten ter wereld. Na de middeleeuwen werd spelt

Lees verder »

Boekweit

Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie, zoals rabarber. Het levert driehoekige zaadjes die wat van kleine beukennootjes hebben. Omdat de voedingswaarde van boekweit op die van

Lees verder »

Arrowroot

Arrowroot in de keuken Arrowroot of pijlwortel is een bindmiddel. Het witte poeder wordt gewonnen uit de eetbare wortelstok van de Marante arundinacea. De productie

Lees verder »

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn grijze pitten die verborgen zitten in de harde zaden van de eenjarige zonnebloem (Helianthus annuus). Zonnebloemen worden voornamelijk in Frankrijk, Hongarije en de Verenigde

Lees verder »
umeboshi
Ingrediënt

Umeboshi

Umeboshi is een Japanse onrijpe gepekelde pruim of abrikoos, die zeer populair is in de macrobiotische keuken als smaakmaker. Ume betekent pruim en boshi betekent

Lees verder »

Lijnzaad

Lijnzaad zijn glanzende bruine of gele zaadjes afkomstig van de vlasplant, die onder meer in België geteeld wordt. Daarom wordt het ook wel vlaszaad genoemd.

Lees verder »

Broccoli

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is een groene of paarse bloemkoolachtige van de kruisbloemenfamilie, waarvan vooral de bloemknoppen geliefd zijn. In tegenstelling tot bij bloemkool, zijn

Lees verder »

Gierst

Sommige mensen moeten bij het zien van gierst aan vogelvoer denken! Toch is dit graan uit de grassenfamilie een belangrijk voedingsmiddel voor bijna 1/3 deel

Lees verder »