Categorie: Ingrediënt

Witloof

Witloof, witlof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een groente verwant aan cichorei. De maagdelijk witte krop/stronk met gele top groeit op een wortel die men in het donker teelt. In het licht wordt de witte krop door chlorofylvorming namelijk groen (en de smaak bitterder). Zelf witloof telen is intensief en niet voor

Lees verder »

Spliterwten

De erwt (Pisum sativum) is een plant die behoort tot de vlinderbloemigen (Leguminosae).Spliterwten zijn erwten waarvan het buitenste schilletje (de zogenaamde zaadhuid) en de kiem verwijderd zijn, waardoor ze in 2 gelijke delen uiteenvallen. Ze ‘splitsen’, vandaar de naam! De kleur kan groen of geel zijn, maar de smaak is hetzelfde.Soms zie je ze in

Lees verder »

Savooikool

Savooikool of groenekool (Brassica oleracea var. sabauda) is één van de vele variëteiten uit de kolenfamilie. De naam is afkomstig van de historische regio ‘Savoye’, een gebied dat zich uitstrekte over delen van zuidoost Frankrijk en Noord-Italië. Het gaat hier om een sluitkool met een bijzondere bladtextuur: gebobbeld en gekruld. De kool zelf is minder vast dan

Lees verder »

Amarant

Amarant (Amaranthus hybridus) is geen graan maar een zaad van dezelfde familie als quinoa. Het is een fraaie plant met lange witte of rode pluimen, die duizenden zaden bevatten. Je hebt bladamarant, een tropische bladgroente en prima alternatief voor spinazie. Daarnaast heb je graanamarant: het zaad, piepkleine korreltjes, vormde een voorname voedingsbron bij de Inca’s en

Lees verder »

Spelt

Spelt (Triticum spelta) is een tarwesoort, eigenlijk een oude cultuurvorm van tarwe en een van de oudste graansoorten ter wereld. Na de middeleeuwen werd spelt verdrongen door tarwe vanwege de hogere opbrengst van die laatste. Daarbij moet tarwe niet gepeld worden, terwijl spelt tussen molenstenen geplet moet worden om het kaf van het koren te

Lees verder »

Boekweit

Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie, zoals rabarber. Het levert driehoekige zaadjes die wat van kleine beukennootjes hebben. Omdat de voedingswaarde van boekweit op die van granen lijkt, wordt het toch bij deze groep ingedeeld, ook al is het eigenlijk een zaad. Je hoort wel eens de naam ‘pseudograan’. De plant komt oorspronkelijk uit China, maar

Lees verder »

Arrowroot

Arrowroot in de keuken Arrowroot of pijlwortel is een bindmiddel. Het witte poeder wordt gewonnen uit de eetbare wortelstok van de Marante arundinacea. De productie gebeurt door de geplette wortels te wassen en te filteren. Het verkregen zetmeelhoudend poeder is 100% puur, natuurlijk en plantaardig. Het is vet- en glutenvrij en bindt helder zonder aroma:

Lees verder »

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn grijze pitten die verborgen zitten in de harde zaden van de eenjarige zonnebloem (Helianthus annuus). Zonnebloemen worden voornamelijk in Frankrijk, Hongarije en de Verenigde Staten geteeld. Je hebt zwarte, witte en zwart-wit gestreepte zonnebloempitten. De pitjes oftewel de gepelde zaden zijn supergezond. Rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren, aan (heel wat B-)vitamines en mineralen.

Lees verder »
umeboshi
Ingrediënt

Umeboshi

Umeboshi is een Japanse onrijpe gepekelde pruim of abrikoos, die zeer populair is in de macrobiotische keuken als smaakmaker. Ume betekent pruim en boshi betekent droog in het Japans.De kleine pruim/abrikoos is rood, heeft een pit en smaakt sterk zuur en zout. Hij wordt gefermenteerd in een gezouten vloeistof, verrijkt met shisobladeren, die het de

Lees verder »

Lijnzaad

Lijnzaad zijn glanzende bruine of gele zaadjes afkomstig van de vlasplant, die onder meer in België geteeld wordt. Daarom wordt het ook wel vlaszaad genoemd. Lijnzaad bevat veel calcium, magnesium, zink, kalium en vitamine B1 en 2. Het bestaat uit 90 % meervoudig onverzadigde vetzuren, met name alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel omega-3-vetzuur. Het is een

Lees verder »

Broccoli

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is een groene of paarse bloemkoolachtige van de kruisbloemenfamilie, waarvan vooral de bloemknoppen geliefd zijn. In tegenstelling tot bij bloemkool, zijn de bloemknoppen bij broccoli volledig ontwikkeld,. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein-Azië – het huidige Turkije. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli

Lees verder »

Gierst

Sommige mensen moeten bij het zien van gierst aan vogelvoer denken! Toch is dit graan uit de grassenfamilie een belangrijk voedingsmiddel voor bijna 1/3 deel van de wereldbevolking, met name in de armere landen in Azië en Afrika. Gierstkorrels groeien in pluimen in zeer hete en droge omstandigheden. Het heeft veel zon nodig om te

Lees verder »

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek